Kronik Periodontitisli yetişkin bireylerde C vitamini ve Oksidatif durum ilişkisi - Emiroğlu, Elif (My University, 2018)
ÖZETAmaç: Çalışmanın amacı; kronik periodontitisli bireylerin C vitamini alım miktarlarının, plazma askorbik asit düzeylerinin, oksidatif durumlarının ve oksidatif durum ile C vitamini arasındaki olası ilişkinin belirlenmesidir.Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Ekim 2017-Mayıs 2018 tarihleri arasında İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji vuran 25 kronik periodontitisli ve 24 sağlıklı birey (kontrol) ile yürütülmüştür. Bireylerin C vitamini alım miktarları besin tüketim sıklığı anketi ile; plazma askorbik asit düzeyleri ise yüksek performanslı sıvı kromatografisi yöntemi ile belirlenmiştir. Bireylerde oksidatif durumun belirlenmesi amacıyla serum ve tükürük örneklerinde total anti-oksidan seviye (TAS) ve total oksidan seviye (TOS) ölçümleri yapılmış ve oksidatif stres indeksi (OSİ) hesaplanmıştır. Ayrıca tükürük örneklerinde reaktif oksijen metabolitleri tayini, luminol- ve lusigenin-aracılı kemiluminesans (KL) yöntemi ile yapılmıştır. Tüm istatistiksel analizlerde p<0,05 değeri istatistiksel olarak anlamlıdır.Bulgular: Çalışmanın sonucunda, kronik periodontitisli bireylerin günlük C vitamini alım miktarları, plazma askorbik asit düzeyleri ve tükürük TAS değerleri kontrol grubundan daha düşük; tükürük TOS, OSİ ve lusigenin-aracılı KL sonuçları ise daha yüksek bulunmuştur. Ayrıca kronik periodontitisli bireylerin plazma askorbik asit düzeyleri ve serum TOS değerleri arasında negatif bir ilişki saptanmıştır.Sonuçlar: Kronik periodontitisli bireylerde diyetle alım miktarı ve plazmadaki düzeyi sağlıklı bireylerden daha düşük olan C vitamini, hastalığın altında yatan sebeplerden biri olan oksidatif stres ile ilişkili olabilir.

ABSTRACTAim: The aim of this study was to determine the amount of vitamin C intake, plasma ascorbic acid levels, oxidative status, and the possible relationship between oxidative status and vitamin C in individuals with chronic periodontitis.Material and Method: This study was conducted between October 2017 and May 2018 with 25 chronic periodontitis and 24 healthy individuals (control) who applied to Istanbul University Faculty of Dentistry Department of Periodontology. The amount of vitamin C intake was determined by the food frequency questionnaire; plasma ascorbic acid levels were measured by high performance liquid chromatography method. Total antioxidant status (TAS) and total oxidant status (TOS) were measured in serum and saliva samples and oxidative stress index (OSI) was calculated to determine the oxidative status in the subjects. In addition, determination of reactive oxygen metabolites in saliva samples was performed using by luminol- and lucigenin-enhanced chemiluminescence (CL) assays. P values of <0.05 were significant.Results: As a result of the study; amount of vitamin C intake, plasma ascorbic acid levels and salivary TAS values of the patients with chronic periodontitis were lower than the control group; whereas salivary TOS, OSI and lucigenin-enhanced CL levels were found to be higher than the control group. In addition, plasma ascorbic acid levels and serum TOS values of patients with chronic periodontitis were inversely correlated.Conclusions: In patients with chronic periodontitis, dietary vitamin C intake and plasma ascorbic acid levels were lower than healthy individuals; and vitamin C may be associated with oxidative stress as one of the underlying causes of illness.
Keywords: C vitamini; Kronik periodontitis; Reactive oxygen metabolites; Reaktif oksijen metabolitleri Chronic periodontitis; Total anti-oksidan seviye; Total anti-oxidant status; Total oksidan seviye; Total oxidant status; Vitamin C; Vitaminler, İnsan beslenmesinde; Vitamins in human nutrition