Perceptions of students and instructors on the English language needs of preparatory school students at a state university - Çakır, Fatma Kübra (My University, 2020)
ÖZETBu çalışma Türkiye'de bir devlet üniversitesindeki hazırlık okulu öğrencilerinin İngilizce dil ihtiyaçlarını araştırmayı amaçlamıştır. Hazırlık okulu öğrencilerinin ihtiyaçlarını tanımlamak için aşağıdaki araştırma soruları soruldu: 1. İngilizce hazırlık okulu öğrencileri, okutmanları ve İngilizce eğitim veren fakülte hocalarının dört dil becerisinin önemi ile ilgili algıları nelerdir? 2. İngilizce hazırlık okulu öğrencileri, okutmanları ve İngilizce eğitim veren fakülte hocalarının dört dil becerisine ilişkin farklı akademik görevlerin önemi ile ilgili algıları nelerdir? 3. İngilizce hazırlık okulu öğrencileri, okutmanları ve İngilizce eğitim veren fakülte hocalarının, öğrencilerin dört dil becerisiyle ilgili görevleri yerine getirirken yaşadıkları zorluklarla ilgili algıları nelerdir? Araştırmanın katılımcıları 435 hazırlık okulu öğrencisi, 47 İngilizce okutmanı ve 11 İngilizce ders veren fakülte hocası idi. Çalışma, tanımlayıcı bir tasarım kullanmış ve kaynak ve yöntemlerin çeşitlendirilmesi yoluyla öğrencilerin ihtiyaçlarını ortaya koymayı amaçlamıştır. Hem nicel hem de nitel veri toplama yöntemleri kullanılmıştır. Nicel veriler, hazırlık okulu öğrencilerine ve okutmanlara verilen bir ihtiyaç analizi anketinden elde edilmiştir. Anket verileri betimsel analiz ile analiz edilmiştir. Nitel veriler, yedi hazırlık okulu öğrencisi ve altı okutman ile yapılan odak grup görüşmelerinden alınmıştır. 11 fakülte hocasıyla ile bireysel görüşme yapılmıştır. Nitel veriler içerik analizi ile analiz edilmiştir.Sonuçlar, hazırlık öğrencileri ve fakülte hocalarının en önemli beceri olarak konuşmayı ve en az önemli beceri olarak yazmayı algıladığını; okutmanların ise entegre beceri uygulamasının önemine inandığını ortaya koymuştur. Dil görevlerinin algılanan önemine gelince, dersleri dinlemek ve etkili notlar almak, fikirleri ifade etmek, sunum yapmak, ders notlarını okumak ve kompozisyon yazmak, hazırlık okulu öğrencileri için önemli bulunmuştur. Öğrencilerin zorluk çektiği alanların akıcı okuma, çıkarım yapma, dinleme sırasında konuşma akışını takip etme, yazılı olarak özetleme, soru sorma ve cevaplama ve konuşmada sınıf içi tartışmalara katılma olduğu bildirilmiştir.Sonuç olarak, bu çalışmanın sonuçları hazırlık programında dört beceriye de eşit önem verilmesi gerektiğine dikkat çekmiştir. Hazırlık programında öğrencilerin, okutmanların ve fakülte hocalarının algıları dikkate alınarak gerekli yenilemeler yapılmalıdır. Ayrıca, öğrencilerin zorluk yaşadıklarını düşündükleri alanlarda daha iyi desteklenmeleri gerekmektedir.Kısacası, bu çalışmanın sonuçları bir devlet üniversitesindeki hazırlık okulu öğrencilerinin İngilizce dil ihtiyaçlarını farklı açılardan göstererek yabancı dil erlendirme ve ihtiyaç analizi alanındaki ilgili literatüre katkıda bulunmaktadır. Ayrıca, hazırlık programının yeniden tasarlanması için öğrencilerin ve öğretmenlerin ihtiyaçlarını karşılayacak

ABSTRACTThis study aimed to investigate the English language needs of preparatory (prep) school students at a state university in Turkey. In order to define prep school students’ needs, the following research questions were asked:1. What are the perceptions of prep school English language learners, instructors and English Medium Instruction (EMI) instructors regarding the importance of the four language skills?2. What are the perceptions of prep school English language learners, instructors and EMI instructors regarding the importance of different academic tasks related to four language skills?3. What are the perceptions of prep school English language learners, instructors and EMI instructors regarding the difficulties experienced by students when performing tasks related to four language skills?The participants of the study were 435 prep school students, 47 prep school language instructors and 11 EMI instructors. The study utilized a descriptive design and aimed to illustrate students’ needs via a triangulation of sources and methods. Both quantitative and qualitative data collection methods were used. The quantitative data came from a needs analysis questionnaire given to prep school students and language instructors. The questionnaire data were analysed by descriptive analysis. The qualitative data came from focus group interviews conducted with seven prep school students and six language instructors. Eleven EMI instructors were interviewed individually. The qualitative data were analysed by content analysis.The results revealed that speaking was perceived as the most important and writing the least important skill by prep school students and EMI instructors, while the language instructors believed in the importance of integrated skills practice. As for the perceived importance of language tasks, listening to lectures and taking effective notes, expressing ideas, making presentations, reading course handouts, and writing essays were found to be important to be practiced by prep school students. The areas students had difficulty in were reported to be fluent reading, making inferences, following the flow of a conversation while listening, summarizing in writing and asking and answering questions and participating in class discussions in speaking. In conclusion, the results of the present study pointed out the fact that all four skills should be given equal importance in the prep programme. Necessary revisions should be made in the prep school programme by taking into account the perceptions of students, language instructors and EMI instructors. Moreover, students should be better supported in the areas they perceived to be having difficulties.Hence, the results of the present study contribute to the relevant literature in the field of second language program evaluation and needs analysis by illustrating the English language needs of prep school students at a state university from different perspectives; and provide valuable information for the redesign of prep school programme to match the needs of students and instructors.
Hazırlık okulundaki öğrencilerin İngilizce dil ihtiyaçlarına ilişkin öğrenci ve öğretmen algıları
Keywords: Çalışma ve öğretim; dil becerileri; Dil ve diller; Education; Eğitim; English; English as a foreign language; hazırlık okulu; ihtiyaç analizi; İngilizce; Language and languages; language skills; needs analysis; Öğrenim ve öğretim; preparatory school; Study and teaching; yabancı dil olarak İngilizce