İstanbul’daki Alevi Vakıf ve Dernekleri - Kara, Ömer (My University, 2003)
İSTANBUL'DAKİ ALEVİ VAKIF VE DERNEKLERİ Türklerin, İslam Dinini kabul etmeleriyle başlayan Ehl-i Beyt'e muhabbet, Türkler arasında büyük oranda kabul görmüş ve daha sonraki yıllarda bu sevgi artarak devam etmiştir. Türklerin eski dinlerinden kalan birtakım inanışları bırakamamaları ve bu inanç ve öğretileri yeni dinlerine taşımaları sonucu, Alevilik olarak isimlendirilen inanç öğretisi ortaya çıkmıştır. Türklerin Anadolu'ya göç etmeleriyle bu inanç sistemi Anadolu'ya taşınmıştır. Anadolu'da çeşitli medeniyetlerle karşılaşan Türkler, bu medeniyetlerle etkileşim halinde olmuştur. Bu etkileşim sonucu, her iki tarafta birbirlerinin inançlarından bazı öğeleri alıp benimsemişlerdir. Alevilik, ortaya çıkış dönemlerinde, Osmanlı döneminde, Cumhuriyet döneminde ve günümüzde de bazı insanlar tarafından benimsenmiş, ve öğretileri yaşanmaya çalışılmıştır. Alevi vatandaşların, 1990'lı yıllardan itibaren, köylerden büyük şehirlere göçünün yoğunlaşması ile ortaya çıkan birtakım problemlerin çözümü için, bazı Alevi vatandaşlarının organizesi ile değişik yerlerde Alevi Vakıf ve Dernekleri açılmıştır. Bu vakıf ve dernekler, büyük şehirlerde yaşayan Alevi vatandaşların, karşılaştıkları sorunların çözümünde etkili merciler olmuştur. Bu vakıf ve derneklerin kuruldukları yıllar, kurucuları, merkezleri, varsa şubeleri, amaçları ve faaliyetleri resmi senetlerinde ve tüzüklerinde ortaya konmuştur. Alevi Vakıf ve Dernekleri, özellikle İstanbul'da yoğunlaşmıştır. Alevi Vakıf ve Derneklerinin hepsi, birbirlerinin kopyası değillerdir. Hemen hemen hepsi birbirinden farklı tarzda Aleviliği algılamaktadırlar ve kendi algıladıkları Aleviliğin gerçek Alevilik olduğunu iddia etmektedirler.
Keywords: Alevilik_Türkiye_İstanbul; Din; İslam ahlâk ve adâbı; İslam Dini