Eğitimciler ve işverenlere göre çıraklık eğitim sisteminin başlıca problemleri ve çözüm önerileri - Tok, Akif (My University, 2001)
Çıraklık eğitimi , okul ve iş hayatının işbirliği ile gerçekleştirilen bir mesleki eğitim şeklidir. Eğitim , temel veya daha ileri bir eğitim kademesini tamamlamış belirli yaş grupları arasındaki gençleri bir mesleğe hazırlamaya yöneliktir. Hangi mesleklerde çıraklık eğitimi yapılacağı ülkenin ve mesleklerin özellikleri dikkate alınarak tespit edilir. Çıraklık eğitimi , esas itibarıyla kapsamlı bilgi ve beceri gerektiren meslekde uygulanır. Sınırlı bilgi ve beceriyi kapsayan mesleklerle teknisyen seviyesinde yetişkinlik gerektiren mesleklerde çıraklık eğitimi uygulamaları sınırlıdır. Çıraklık eğitiminin nihai hedefi ferdi ustalık seviyesinde yetiştirmektir . ( Alkan , Doğan , Sezgin , 1996 , s.268 ) Bu araştırmada ; Eğitimciler ve işverenlere göre Çıraklık Eğitim Sisteminin başlıca problemleri belirlenmeye çalışılacaktır. Bu çalışma yedi bölümden oluşmaktadır. Yayınlardır. Üçüncü bölümde araştırmanın yöntemi ile ilgili bilgiler verilmiştir. Dördüncü bölümde elde edilen bulgular iki bölümde incelenmiştir : İşveren denekler ile ilgili bulgular ve Öğretmen denekler ile ilgili bulgular. Bu bulgulardan elde edilen bilgiler beşinci bölümde Tartışma bölümü adı altında yorumlanmıştır. Altıncı bölümde Sonuçlar ve son bölüm olan Öneriler de yedinci bölümü oluşturmaktadır. Araştırmanın bazı önemli sonuçları şunlardır ; Çıraklık Eğitim Merkezlerinin tanıtımı gerektiği gibi yapılmamaktadır. Yöredeki yayın ve basın organları kullanılarak halkımıza Çıraklık Eğitiminin amacı hakkında geniş bilgiler verilmelidir. Çıraklık Eğitiminin kamuoyuna tanıtımı daha etkili bir şekilde yapılmalıdır. Çıraklık Eğitim Merkezlerinde gerekli eğitim araç ve gereçleri bulunmamaktadır. Derslerin çoğu teorik olarak anlatılmaktadır. En iyi öğrenme uygulama ile gerçekleşeceğine göre okullarımıza gerekli eğitim araç ve gereçlerinin temini sağlanmalıdır. Çıraklık Eğitimine daha fazla ödenek ayrılmalıdır. Bazı branşlarda öğretmen sıkıntısı çekilmektedir. Sebebi ise fakültelerde bu bölümlerin bulunmamasıdır. Örneğin ; ayakkabıcılık , mermercilik , kuyumculuk vb.gibi. Çıraklık Eğitimi bünyesinde 109 meslek dalı bulunmaktadır. Bazı mesleklerle ilgili kaynak kitap temin edilememektedir. Eğitim programlarına uygun kaynak kitap yeterince bulunmamaktadır. Kitap yazımına kişilerin teşvik edilmesi gerekmektedir. Okullarda zaman zaman öğrenciyi eğitici seminerler düzenlenmelidir. Aynı şekilde işveren - öğretmen iletişimini arttırmak için işverenlere gençlerin sorunları hakkında seminerler düzenlenmelidir. Öğrencilere meslek seçiminde rehberlik yapılmalıdır. Sanayi siteleri ve işyerlerinde olası kazalara karşı sağlık ocağının bulunması sağlanmalıdır. Sanayi siteleri şehir merkezlerinin dışında olduğu için olası kazalara karşı ilk müdahele gecikmektedir. Ülkemizde Temel Eğitim 8 yıldır. Temel eğitimden sonra öğrenciler istedikleri okula gidebilmektedirler. Meslek Lisesine giden bir öğrenci 3 yıl sonra burayı bitirdiğinde ustalık belgesi imtihanına girmeye hak kazanmaktadır. Oysaki Çıraklık Eğitim Merkezine giden bir öğrenci 3 yıl sonra ancak kalfalık imtihanına girebilmektedir. Belgeyi aldıktan sonra eğitimine devam ederse 3 yıl sonra ustalık imtihanına girmeye hak kazanacaktır. Burada kayıp bir 3 yıl vardır. Çıraklık Eğitimi okullarında çıraklık ve kalfalık sürelerinin tekrar gözden geçirilmesi gerekmektedir. Meslekler itibarıyla 3 yıldan daha az süreli çıraklık eğitimine imkan sağlanmalıdır. Çıraklık eğitimi uygulama kapsamı meslekler bazında yaygınlaştırılmalıdır. Kalfalık ve ustalık belgesine sahip olacakların toplumdaki statülerinin yükseltilmesi gerekmektedir. İş başvuru evraklarında Çıraklık Eğitimi ustalık belgesi sahibidir seçeneğinin bulunması sağlanmalıdır.

Apprenticeship education is a kind of vocational education which is arranged with the cooperation of school and business life. The goal of the education is to train the young people between certain age categories who have completed the basic or a more advanced level of education. The jobs for apprenticeships are determined according to the characteristics of the country and the jobs. Apprenticeship education is applied in a profession which include limited knowledge and talence , essentially. Applications of apprenticeship education in professions which include limited knowledge and talence , are limited. The final goal of apprenticeship education is to train the individual to mastery. (Alkan , Doğan , Sezgin , 1996 , s.268 ) İn this research , the principal problems of Apprenticeship Educational System according to educators and employers. This research consists of seven parts. Part one is İntroduction. Second part is Bibliography. Third part gives information about the method of the research. İn part four the diagnosis are studied under two sections : Diagnosis about tested employers and Diagnosis about tested teachers. The information received from the diagnosis is commented upon under the title Discussion in the fifth part. Sixth part consist of Conclusion and the final part , the seventh , consists of Suggestions. Below are some important results of this research : İntroduction of Apprenticeship Education Centers is not enough. Sufficient information about the purpose of Apprenticeship Education should be given to the public through the usage of regional broadcast. Apprenticeship Education should be introduced to public in a more effective way. İn the Apprenticeship Education Centers are short of any required materials of education. Most of the lessons are theoretical since the best way of education is to practice , our schools should be supplied with the required materials of education. More appropriation should be saved for Apprenticeship Education. There is a problem with the number of teachers at some branches. The reason is that there are not any departments of these lessons at faculties , such as shoe-making , marble-making , jewelry-making , etc. There are 109 branches of profession within the Apprenticeship Education. The source books for some professions cannot be provided. There are not sufficient source books proper to educational programmers. People should be encouraged to write books. Seminaries to educate students should be arranged at schools from time to time. Likewise , seminaries about the problems of the students should be arrenged for the employers in order to increase the contact between the employer and the teacher. Students should be guided when choosing their professions. Village clinics should be ready for accidental cases at industrial estates an place of employments. Since the industrial estates are far from the centrums , first aid to possible accidents is late. Pramial Education in our country lasts in 8 years. Students can go to any school they want after primal education. A student attending to a Vocational High School has a right to take the examination of mastery certificate , after graduating in 3 years. However , a student attending to a Apprenticeship Education Center may only take the exanination of renk , after 3 years. İf he/ she goes on his/ her education after getting the certificate , he/ she will have a right to take the examination of mastery certificate after 3 years. Here is a loss of 3 years. Periods of apprenticeship and rank at apprenticeship education schools should be checked less than 3 years. Extent of practice in apprenticeship education should become widespread at professional basis. Social status of the people who will get the certificate of rank mastery should be increased. The alternative of Has the apprenticeship education certificate of mastery should be on job application forms.
Keywords: Çıraklık Eğitimi; Eğitim_Öğrenim ve Öğretim