E-tedarik yöntemi ile işletme maliyetlerinin düşürülmesi ve bir uygulama - Çetin, Erhan (My University, 2006)
Tedarik zinciri bir firmanın üretim aşamasındaki en yaşamsal döngüyü meydana getirir. Tedarik zincirinin verimli işlemesi ile çeşitli gerekçelere bağlı olarak düşük verimde çalışması bir firmanın bütünsel işlevlerini doğrudan etkiler. Büyük ölçüde hesaplama, risk yönetimi ve finansal öngörüye dayanan tedarik zinciri yönetimi 1990’lar sonrasında yaygınlaşan bilişim sistemleri ve sonrasında bu yaygınlaşmaya eşlik eden internet uygulamaları ile daha karmaşık bir süreç içerecek biçimde evrilerek gelişse de, organizasyonlar için vazgeçilmez ve karmaşıklaşsa da kullanımı kolaylaştıran bir aygıttır ve 2000’li yıllarla birlikte vazgeçilmez bir konuma kavuşmuştur. Tedarik zinciri yönetiminin rekabet açısından önemi, işletmelerimiz tarafından gittikçe daha çok anlaşılmakta ve uygulamaya konulmaktadır. Artık önemli olan, şirketler arası rekabette değil, şirketlerin içinde bulundukları tedarik zincirleri arasındaki rekabette başarılı olmaktır. Kendi tedarik zincirlerini en etkin, ekonomik ve verimli bir şekilde modelleyenler ve yönetenler pazardan daha fazla oranda pay alacaktır. Bu çalışmada e-tedarik zincirlerinin yaşamsallığı evrimsel bir süreç içinde, Türkiye’de de etkinlik gösteren bir hazır gıdafirmasının firmasının tedarik sistemi işleyişi uygulamaları ele alınmıştır.

Supply chains make up the most vital component of an organization’s production process. The efficient working of any supply chain directly affects the operations of any organization as a whole. Supply chain management is directly dependent on calculation, risk management and financial anticipations. Supply chain management has become an IT-related subject from 1990s on, while it became inevitable with the evolution of the Internet as of 2000s. The esence of supply chains are gradually given more emphasis by organizations. The important point in this respect is not inter-organization competition in the industries but rather inter-supply chain competition. Those who are more successful in efficient e-supply chain management are also those that will get more say in the share of relative market. The importance of e-supply chains are gone through in this dissertation while the e-supply organizational chain of an international fast food company’s Turkey section is also analyzed as an example.
Keywords: Endüstriyel Tedarik; Rekabet; Risk Yönetimi; Tedarik Zinciri