Kurumsallaşma sürecindeki işletmelerde insan kaynakları yönetiminin önemi ve yaşanan sorunlar üzerine bir araştırma - Örmeci, Ebru (My University, 2005)
Günümüzde ekonomik, sosyal ve teknolojik alanda yaşanan globalleşme süreci, işletmelerin tüm yapılarını bütünüyle etkilemekte ve değişime zorlamaktadır. Teknolojik gelişmeler, artan rekabet şartları ve iş piyasasındaki hızlı değişmeler işletmelerin üretim ve yönetim anlayışlarını da değiştirmektedir. İşletmeler, finansal kaynakların yanında maddi olmayan varlıklarında önemli bir değere sahip olduğu gerçeğini kavramaya başlamışlardır. Bu bağlamda, işletmelerin yeni yönetim anlayışları doğrultusunda rekabet üstünlüğü sağlayabilmek ve dünya pazarlarında etkin bir konuma gelebilmek için kurumsallaşma sürecine önem verdikleri gözlemlenmektedir. Bu çalışmada, sanayi sektöründe hızlı bir şekilde gelişmeye başlayan yan sanayilerde, işgücünün artan önemine paralel olarak, insan kaynaklarının etkin ve verimli bir şekilde kullanılmasına olanak sağlayan kurumsallaşma süreçleri ve kurumsallaşma süreçlerinde insan kaynakları yönetiminin önemi tespit edilmeye çalışılmış ve çözüme yönelik öneriler sunulması amaçlanmıştır.

Today, companies are effected and forced to change by economical, social and technological developments. Especially, increasing competitive conditions, technological developments and rapidly variation of business market change understanding of production and management of companies. They realize to start the importance of immaterial existence beside of financial resources. They do not want to lose their market share and have to look around for other potential customers as a result of this increased competition. For this reason, it is observed that through new management comprehension of the companies, they attach importance institutional process. In conclusion, through of increasing work force, human resources must have more effective for suppliers which is rising very fast. In this thesis, it is aimed to determine institutional process including importance of human resources management and to put some concrete proposals.
Keywords: İnsan Kaynakları