Sürdürülebilir rekabet üstülüğünün sağlanabilmesi için yeni yönetim tekniklerinin önemi ve sigorta sektörüde bir araştırma - Kâmilçelebi, Hâtime (My University, 2010)
İşletmeler sahip olduğu varlıklarını ve yeteneklerini kullanarak faaliyetlerini yerine getirmekte ve pazarda rekabet etmektedirler. Her işletmede birbirine benzer varlıklar ve yetenekler bulunabilmektedir. Bazı varlık ve yeteneklere sahip olmak veya onları taklit etmek ise kolay değildir. Başkalarınca kolaylıkla elde edilemeyen bu gibi yetenekler, temel yetenekler olarak adlandırılmaktadır. Temel yetenekler, işletmelerde rekabet üstünlüğü sağlayabilecek varlık ve yetenekler sektörde değerli olarak kabul edilen, nadir olan, taklit edilemeyen veya edilmesi pahalı olan varlık ve yeteneklerdir. İşletmelerde rekabet üstünlüğü sağlayabilecek, en azından bir süre taklit edilemeyen varlık ve yeteneklerine “temel yetenekler” adı verilmektedir. İşletmeler, ancak temel yetenekleri aracılığıyla elde etmiş bulundukları rekabet üstünlüğünü sürdürebilir. Bu nedenle, rekabet üstünlüğünü sürdürebilmek, temel yeteneklerin bu özelliklerinin kaybedilmemesine ve daha fazla geliştirilmesine bağlıdır. Temel yeteneklerin sağlanması ve geliştirilmesinde önemli olan yönetim teknikleri arasında; toplam kalite yönetimi, değişim mühendisliği, kıyaslama, yenilik yönetimi ve dış kaynaklardan yararlanma gelmektedir. Bu yönetim tekniklerinin her biri işletmelerin hem sürdürülebilirliklerini sağlamaları hem de rakipleriyle aralarında fark yaratmaları bakımından önemlidir. Bu teknikler işletmelere; maliyet azaltımı, kâr ve pazar payı artırımı, etkinlik ve verimlilik artırımı, hız kazanma, kaliteyi artırma, yenilik yaparak fark yaratma gibi ekonomik etkileriyle rekabet ortamında sürdürülebilirliklerini sağlamanın yanı sıra rekabet avantajı da sağlamaktadır. lebilir rekabet üstünlüğü, temel yetenek, toplam kalite yönetimi, kıyaslama, değişim mühendisliği, yenilik yönetimi ve dış kaynak kullanımı.

Businesses have been operating and competing in the market by using their assets and competence. Every business can have similar assets and competence. However, to have some assets and competence or imitating them is not easy. The competence, obtained easily by others, is called core competence. Core competence, assets and the competence that can provide a competitive advantage in business are the ones considered in the sector to be valuable, rare and, which can not be imitated or their imitation is expensive. The competence and assets providing a competitive advantage and not being able to be imitated at least for a while are called as “core competence”. Businesses could continue only the core competence acquired through the competitive advantage. Therefore, to sustain a competitive advantage depends on not losing the properties of the competence and the development of the competence. The techniques of obtaining and developing the core competence are total quality management, reengineering, benchmarking, innovation management and outsourcing. Each of these management techniques is important to ensure the sustainability of businesses and to be differentiated among their competitors. These techniques provide the sustainability of businesses by some economic effects such as cost reduction, profit and market share, increase of efficiency and productivity, speed increase, quality improvement and difference by the help of innovations, as well as providing a competitive advantage. Key words; sustainable competitive advantage, core competence, total quality management, benchmarking, reengineering, innovation management and outsourcing
Keywords: Sigortacılık; Sürdürülebilir Rekabet