Büyümenin kirli yüzü: İş cinayetleri ve gizli salgın meslek hastalıkları - (:unkn) unknown (My University, 2015)
İktisadi büyümenin ve kalkınma söyleminin ortak iyiye yaptığı vurgu, toplum içinde her bireyin, bireysel refahını getireceği fenomenini yaratırken bireysel refah gerçekleşmiyor ise bunun probleminin bireysel tercihlerinden dolayı gerçekleşemediği algısını yaratır. Böylece bireysel başarısızlık algısı sınıfsal ayrışmayı, eşitsizliği ve de gerçekliği, tarihsel, ilişkisel ve de bütünsel düşünebilmeyi de öteler. Kapitalist toplum, sermaye ve emekten oluşan uzlaşmaz çelişkiyi içeren sınıfı toplumdur. Uzlaşmaz çelişkiyi, görmezden geldikçe üstü örtüldükçe ve muğlaklaştırdıkça iş kazası ve meslek hastalıkları işin ve çalışma koşullarının düzenlenmesinden kaynaklı olduğunun gerçekliği görmezden gelinir. Oysa sermayenin düzenlendiği iş ve çalışma koşullarında, hayatta kalmak için emeğini kazanmak zorunda olan emekçilerin akıl ve beden bütünlüğü ciddi tehdit altında olup her gün her saat emekçiler hayatlarını ve sağlıklarını kaybetmektedirler. Ne var ki tarihsel olarak kapitalist iş, emeği güvence altına alacak biçimde düzenlenmek istenmemiştir. Ancak ve ancak tarihsel süreçte emek mücadeleleri, emekçileri güvence altına alınacak tedbirleri getirtebilmiştir. Çalışmamızda kapitalist işin düzenlenmesine ilişkin önlenebilir ve engellenebilir işe bağlı ölümlerin kaza olmadığı cinayet olduğu ve aynı şekilde meslek hastalıklarının da işe bağlı hastalıklar olduklarını, ölüm, sakatlık ve hastalık işin doğası, ftratı olmadığı ortaya konulacaktır. Bununla birlikte insan sağlığının maliyet konusunu olamayacağı, sermaye ve devlet bağlamında irdelenecektir.

The Emphasis which made by the discourse of economic growth and development to the comon good , conceives a phenomenon that says every individual creates their own wealth and also it creates a perception that individual properity doesn t occur only because of the personel choices. Thus, the thought of individual failure postpones holistic historical and associative thinking about class division, inequality and reality. Capitalist society is a class society that comprises a certain and uncompromising contratiction between capitalist and labor. Ignoring the uncompromising contradiction and making it unclear causes the reality of the occupational accidents and diseases, which are also originating from the organization of occupation and working conditions, to be ignored. In fact, in the occupation and working conditions which capitalists organizes, not only the laborers entirety of body and mind are in great danger but also they are losing their lives and healths everyday and every hour. However, in its historical process, capitalist work was never wanted to be organized in a way where labour was secured. If and only, the struggles of labour in the historical process, could only bring the measures that secures the power of labour they have. In our study, avoidable and preventable occupation related deaths and diseases related to the organization of capitalist occupation, will be proved that these deaths are not accidents but murders and similarly, death, disability and diseases are not in occupation s nature or a disposition but it is caused by the occupation itself. At the same time, it will be examined that how Human health, can never be an expenditure matter in the context of capital and government.
Keywords: İktisat; İşletme