Sıcak yolluk sistemleri ve temiz su PP-RC kapak kalıbı uygulaması - Altıntaş, Hakan (My University, 2006)
Plastik malzemeler insan hayatının vazgeçilmez bir parçası haline gelmiş, özellikle otomotiv sektörü olmak üzere tüm sahalarda yaygın bir kullanım alanı bulmuştur. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde plastik sektörünün yıllık büyüme hızı %10’ların üzerindedir. Bunun bir sonucu olarak dünyada tüketilen plastik malzemeler hacim açısından metalleri oldukça geride bırakmıştır. Ülkemiz bu açıdan bakıldığında plastik endüstrisinin çok hızlı geliştiği bir konumdadır. Bu sektör iç talebi karşıladığı gibi özellikle otomotiv ve beyaz eşya sektöründe,başta Avrupa ülkeleri olmak üzere bir çok ciddi dış satımlar gerçekleştirmektedir. Ülkemizin Avrupa birliğine üyelik çalışmaları plastik sektörünün gelişmesine önemli ivme kazandırmış bulunmaktadır. Plastik parça üretimindeki teknoloji fizikten uzay mühendisliğine bir çok disiplini içerisinde barındırmaktadır. Plastik kalıplarının tasarımı ve üretimi plastik sektörünün en hayati kısımlarındandır. Ülkemizde enjeksiyon kalıplarında sıcak yolluk sistemleri pek yaygın olarak kullanılmamakta ve buna bağlı olarak bazı sorunlarla karşılaşılmaktadır. Bu durum özellikle ihracat açısından olumsuzluklar ortaya çıkarmaktadır. Bu çalışmada sıcak yolluk ekipmanları kısaca tanıtılmıştır ve eğitim amaçlı bir temiz su PP-RC kapak kalıbı yapılarak sıcak yolluk sistemi ekipmanları kalıp üzerinde gösterilmiştir. Sıcak yolluk sistemlerinin önemi, plastiklerin enjeksiyonla kalıplanmasında sarfiyatları minimize etmede en önemli etkenlerden birisidir. Elektrik ve hammadde sarfiyatının azaltılması, kalıp ömrünün uzun olması, makine yıpranmasının azaltılması sıcak yolluk uygulamalarının başlıca avantajlarıdır. Bu çalışma sırasında üretilecek olan sıcak yolluk sistemli kalıp; eğitim amaçlı olarak kullanılacaktır. Tezin hazırlanması ile ilgili literatür taraması yapılarak teorik altyapı oluşturulup buna dayalı olarak yapılan tasarım sonucu, kalıp imal edilmiştir.

Plastics have became an indispensable material in human life, it has found a wide range of application area especially in automotive industry. Yearly improving rate of plastics industry is above 10% in both grow up and growing countries. As a result of this, consumption volume of plastics is far above from the consumption volume of metals. From this point of view our country is in a state that plastics industry is improving so fast. This industry meets demands from Turkish industry as well as there are serious demands in automotive and white furniture industries especially from Europe countries. . Efforts made to become a member of European Union accelerated the improving rate of plastics industry. Technology used in manufacturing plastics goods fed from many different areas like physics and space engineering. Design and production of plastic injection moulds are core parts of plastics industry. Due to the fact that, use of hot runner systems in injection moulds is not common in our country some problems arise in this field. Especially we have some difficulties in exports . In this project hot runner equipment has been covered shortly, a clean water cap PP-RC mould has been designed and hot runner equipment has been demonstrated on the mould. Hot runner systems are crucial factors in minimizing consumptions during plastics injection moulding. The most important advantages of using hot runner systems are ; reduction in consumption of electricity and raw material, lengthen in mould life and reduction in depreciation rate of machine. The mould with hot runner system that is produced in this project will be used for training purposes. The theoretical background needed fort his thesis has gained from literature survey and mould has been designed and produced with the help of this background.
Keywords: Metal Eğitimi; Plastik_Tasarım