Hastane ortamında kullanılan biyositlerin antimikrobiyal aktivitelerinin ve metisiline dirençli stafilokoklar üzerine etkilerinin araştırılması - Orhan, Seyfullah (My University, 2005)
Hastane infeksiyonları çağımızın en önemli sağlık sorunlarından biridir. Hastane infeksiyonlarının oluşmasının en önemli nedeni dirençli mikroorganizmaların hastane ortamına yerleşmesidir. Bu infeksiyonların önlenmesi, doğru seçilmiş biyositlerin uygun şekilde kullanılması ve mikroorganizmalar üzerine etkisinin güvenilir testlerle belirlenmesi ile mümkündür. Çalışmamızda hastanelerde sıklıkla kullanılan klorheksidin diglukonat, glutaraldehit, formaldehit, etanol ve didesildimetil amonyumklorit içeren yüzey ve alet dezenfektanı (Chlorispray®), glutaraldehit içeren soğuk alet sterilizanı (Steranios®), klorhidrat aminoasit ve didesildimetil amonyumklorit içeren yüzey deterjan-dezenfektanı (Surfanios®), klorheksidin diglukonat ve alkilamino alkilglisin içeren el antiseptiği (Manuspray®) ile povidon iyotlu antiseptik sabun (Dermanios®) olan biyositlerin antimikrobiyal aktiviteleri kalitatif ve kantitatif süspansiyon testi ile araştırılmıştır. Farklı klinik örneklerden izole edilen metisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA) ile metisilin dirençli koagülaz negatif stafilokok (MRKNS) suşlarının bu biyositlere direnç durumları incelenmiştir. Çalışmamızda kalitatif süspansiyon testine göre, biyositlerin MRSA ve MRKNS suşlarına etkili olduğu belirlenmiştir. Ancak Dermanios ilk 5 dakika içinde diğer biyositlere göre daha az etkili bulunmuştur. Kantitatif süspansiyon testi ile; Steranios ve Chlorispray albumin içeren ve içermeyen ortamlarda MRSA ve MRKNS suşlarına karşı 5, 15 ve 30 dakika temas sürelerinde %100 etkili bulunmuştur. Surfanios sadece 5. dakikada albuminsiz ortamda %98.7, albuminli ortamda %97.3 oranında etki gösterirken 15. ve 30. dakikalarda %100 etkili bulunmuştur. Manuspray albuminsiz ortamda 0.5 dakikada %92, bir dakikada %96, beş dakikada %98.7 oranında, albuminli ortamda 0.5 dakikada %85.3, bir dakikada %92, beş dakikada %96 oranında etkili bulunmuş ve MRKNS suşlarının MRSA suşlarına göre Manuspray’e 0.5 dakikada daha duyarlı olduğu belirlenmiştir (p:0.008). Dermanios, albuminsiz ortamda 0.5 dakikada %56, bir dakikada %85.3, beş dakikada %93.3 oranında, albuminli ortamda 0.5 dakikada %45.3, bir dakikada %78.7, beş dakikada %89.3 oranında etki göstermiş ve MRKNS suşlarının MRSA suşlarına göre Dermanios’a albuminli ve albuminsiz ortamlarda 0.5 dakikada daha dirençli olduğu saptanmıştır (p:0.005)(p:0.007). Sonuç olarak, Steranios, Chlorispray ve Surfanios gibi yer ve yüzey dezenfektanlarının Manuspray ve Dermanios gibi el antiseptiklerine göre MRSA ve MRKNS suşları üzerine daha etkili oldukları, Endozim AW Plus’ın ise aynı suşlara bakteriyostatik etki gösterdiği saptanmıştır. Hospital acquired infections are the most important health problems of our century. The most important reason for the formation of hospital acquired infections is the location of resistant microorganisms in hospital environment. The prevention of these infections is possible by using properly the selected biocides and determining their effects on microorganisms by reliable tests. In our investigation the antimicrobial activities of enzymatic cleaner (Endozime AW Plus) of the frequently used equipments, povidone iodine antiseptic scrub (Dermanios), the sterilizant which includes glutaraldehyde and is used in cold equipment (Steranios), chlorhexidine digluconate, glutheraldehyde, formaldehyte, disinfectant that is used for surface and equipment and includes ethanol and didecylmethyl amoniumchloride (Chlorispray), chlorhydrate d’aminoacide and didecylmethyl amoniumchloride including surface detergent-disinfectant (Surfanios) and from the biocides the one that includes chlorohexidine digluconat and alkylaminoalkylglycine which used as hand antiseptic (Manuspray) were investigated by qualitative and quantitative suspension test. The methicillin-resistant S. aureus (MRSA) isolated from the different clinical samples together with methicillin-resistant coagulase negative staphylococci (MRKNS) strains were examined for the resistance against these biocides. In our investigation according to qualitative suspension test, the biocides were found to have bactericidal effect against MRSA and MRKNS strains. However, while Dermanios was found less effective than the other biocides in the first 5 minutes, Endozim AW Plus was found to show only bacteriostatic effect against MRSA, MRKNS and all of the standart strains. By using quantitative suspension test Steranios and Chlorispray were found 100% effective against MRSA and MRKNS in environment added albumin or not at 5,15 and 30 minutes contact time. Surfanios was just found 98.7% effective in the absence of albumin at 5 minutes contact time, but in the presence of albumin it was found 97.3% effective and it was found to have 100% bactericidal effect at 15 and 30 minutes contact time. Manuspray was found 92% effective in 30 seconds, 96% in one minute, 98.7% in 5 minutes in the absence of albumin and was found 85.3% effective in 30 seconds, 92% in one minute, 96% in 5 minutes in the presence of albumin and MRKNS strains were found more susceptible against Manuspray when compared with MRSA strains at the 30 second (p:0.008). Dermanios was found 50,7% effective in 30 seconds, 88.3% in 1 minute, 94.3% in 5 minutes in the absence albumin and was found bactericidal 45.3% in 30 seconds, 78.7% in 1 minute, 89.3% in 5 minutes in the presence of albumine and MRSA strains were found more susceptible against Dermanios when compared with MRKNS strains at 30 second (p:0.005). Endozime AW Plus was found not to bactericidal effect against MRSA and MRKNS strains. Consequently, when compared hand anticeptics Manuspray and Dermanios, floor and surface disinfectants Steranios, Chlorispray and Surfanios were more effective against MRSA and MRKNS strains, Endozime AW Plus were found to show bacteriostatic effect against the same strains.
Keywords: Biyositler; Eczacılık kimyası; Farmakoloji ve tedavi; Farmasötik Mikrobiyoloji; İlaçlar (Meteria medika); Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri