Spiritual Well-Being: Scale Development and Validation - (:unkn) unknown (My University, 2017)
İnsanın değer ve nihai anlamları doğrultusunda kişisel, toplumsal, çevresel ve trasandantal (aşkın) yönleriyle hayatlarını anlama ve yaşama sürecini belirlemek amacıyla yetişkinlere yönelik geliştirilmiş bir ölçektir. Ölçeğin maddeleri ilgili literatür ile diğer ölçeklerden yararlanılarak ve konuyla ilgili olan kişilere yazdırılmış kompozisyonlardan elde edilmiştir. Konuyla ilgili çalışmaları olan 17 uzmanın görüşleri alınmış bunlar dikkate alınarak maddelere son hali verilmiştir. Son aşamada toplam 49 maddeden oluşan çalışma 865 yetişkine (498 kadın, %57,6; 367 erkek, %42,4) uygulanmıştır. Yapılan doğrulayıcı faktör analizi sonucunda 29 maddelik; aşkınlık, doğayla uyum ve anomi adlı 3 faktörlü bir yapı ortaya çıkmıştır. Yapılan analizle birlikte ölçeğin yapı geçerliği ve güvenirliği bilimsel olarak ortaya çıkarılmış ve amaçlanan spiritüel iyi oluş modeline uygun bir yapı ortaya çıkmıştır. (KMO: 951, Eigen değeri 2 olarak alındığında toplam madde açıklama varyansı % 58,337). Modelin uyum indeksleri (x²/sd = 4.11, RMESEA = .06, SRMR = .50, NFI = .90, CFI = .92) şeklindedir. Spiritüel İyi Oluş Ölçeği'nin geçerlik ve güvenirlik çalışmaları, ölçeğin yetişkinlerin spiritüel iyi olma hallerini geçerli ve güvenilir olarak ölçme yeteneğine sahip olduğunu göstermektedir

The spiritual well-being scale was developed as a way of assessing how well adults’ lives align with their values and their understanding of ultimate meaning in personal, social, environmental, and transcendental terms. The items on the scale were selected based on existing literature and essays addressing spirituality. The scale was then shown to 17 specialists in spirituality and edited in response to their comments to produce the last version of each item. The scale, composed of 49 items, was then administered to 865 adults (498 women, 57.6%; 367 men, 42.4%). Based on the results, the item set was then resolved to a 29-item scale, and Exploratory Factor Analysis revealed three significant dimensions of spirituality, which are transcendence, harmony with nature, and anomie. Construct validity and reliability were empirically ascertained and the goodness of fit was determined for the proposed model of spiritual well-being. (KMO: 951, when eigenvalue is 2; total item explanation variance: 58.337 %). The ensemble of the model’s coefficients are x²/sd = 4.11, RMESEA = .06, SRMR = .50, NFI = .90, CFI = .92. The results show that the Spiritual Well-Being Scale has the ability to measure adults’ spiritual well-being in a valid and reliable manner
Spiritüel İyi Oluş: Ölçek Geliştirme ve Geçerliği
Keywords: Psikoloji