Ebeveynlerin hastanede yatan çocuklarının anksiyete düzeyine etkisinin değerlendirilmesi - Kaynak, Hilal (My University, 2018)
Amaç:Hastanede yatan 9-12 yaş arasındaki çocuklarına refakat eden ebeveynlerin yaşadıkları anksiyetenin, çocuklarının anksiyete düzeyine etkisini değerlendirmek amacıyla planlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Araştırma tanımlayıcı tipte olup, İstanbul ilinde bir eğitim araştırma hastanesinin kulak-burun-boğaz ve çocuk cerrahisi servislerine günübirlik yatışı yapılan 9-12 yaş arası 162 çocuk ve 162 ebeveyni oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak Çocuk ve Ebeveyni Tanılama Formu, Çocuklar için Durumluk SürekliKaygı Ölçeği ve Beck Anksiyete Ölçeği kullanılmıştır. Veri toplama süresi yaklaşık 15-20 dakika sürmüştür.Bulgular: Çocuklar için Durumluk Kaygı puanı ile ebeveyn Beck Anksiyete puanı arasında %70,9 düzeyinde pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı korelasyon ilişki saptanmıştır (r= 0,709; p=0,001). Yapılan lojistik regresyon analizi sonucunda ebeveyn Beck Anksiyete puanının modele anlamlı etkisi olduğu görülmüştür.Ebeveyn Beck Anksiyete puanı çocuklar için durumluk kaygı puanını %39,2 oranında etkilemektedir (R2=0,392).Sonuç: Araştırmaya katılan ebeveynlerin anksiyetesinin çocuklarının anksiyete düzeyini doğrudan etkilediği görülmüştür. Bu durumu iyileştirmek için çocuk hemşirelerinin ebeveynlerde ve çocukta anksiyete yaratabilecek faktörleri tanılaması ve anksiyeteye neden olabilecek faktörleri en aza indirmesi gerekir.

Evaluation of the Effect of Parents on Hospital Anxiety Level of Hospitalized ChildrenObjective: The study was planned to evaluate the effect of the anxiety of parents on the anxiety level of their 9-12 years old children those stay in hospital.Materials and Methods: The research was a descriptive study and consisted of 162 parents and 162 children between 9-12 years of age who were admitted to the earnose- throat and pediatric surgery services of an training research hospital in İstanbul.Child and parents Diagnostic Form, State-Trait Anxiety Inventory for Children and Beck Anxiety Scale were used as data collection tools. The data collection period lasted about 15-20 minutes.Results: A statistically significant correlation about %70.9 was found between the State-Trait Anxiety Inventory for Children and Parental Beck Anxiety Score (r= 0,709; p=0,001). Regression analysis revealed that the Parent Beck Anxiety Score had a significant effect on the model. Parental Beck Anxiety Score affects State Anxiety Score of %39,2 for children(R2=0,392). Conclusions: Anxiety of parents participating in the study directly affected the levelof anxiety of their children. To improve this situation, pediatric nurses should identify the factors that may cause anxiety in parents and children and minimize the factors that may cause anxiety.
Keywords: anksiyete; Anksiyete bozuklukları; Anxiety Disorders; Beck anksiyete ölçeği; Beck anxiety Scale; Child; Child Health Services; children; Çocuk; Çocuk Sağlığı Hizmetleri; çocuklar için durumluksüreklilik kaygı ölçeği; hastaneye yatma anxiety; hospitalize; state-trait anxiety ınventory for children