Servikal radikülopatide stabilizasyon egzersizlerinin interlaminar epidural steroid enjeksiyonuna etkisinin değerlendirilmesi - Tayboğa, Umut İslam (My University, 2024)
Amaç: Çalışmamız, servikal disk herniasyonuna bağlı radikülopati tanısı konulan hastalarda interlaminar epidural steroid enjeksiyonu (İLESE) takiben uygulanan farklı stabilizasyon egzersiz programlarının tedavi sonuçları üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Gereç ve Yöntem: Servikal radikülopatisi olan 62 hasta dahil edildi. Randomize olarak üç gruba ayrıldı: Servikal İLESE (Sİ), Boyun Stabilizasyon Grubu (BSG) ve Skapular Stabilizasyon Grubu (SSG). Sİ grubuna yalnızca İLESE tedavisi uygulandı. BSG ve SSG grupları İLESE tedavisi sonrasında farklı stabilizasyon egzersizi tedavisi aldı. Uygulama öncesinde ve sonrasındaki 1. ay ve 3. ayda hastalar kol ve boyun bölgesindeki ağrı için Sayısal Derecelendirme Skalası (SDS), fonksiyonellik için Boyun Özürlülük İndeksi (BÖİ) ve yaşam kalitesi için Kısa Form 12 (KF-12) ölçekleriyle değerlendirildi. SDS ve BÖİ için literatürde bildirilen sırasıyla 1,0 ve 14,0 puan Klinik Anlamlı Fark (KAF) olarak belirlendi. Bulgular: Tüm gruplarda SDS, BÖİ ve KF-12 parametreleri incelendiğinde 1. ve 3.ayda uygulama öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı bir iyileşme gözlemlendi. SSG ve BSG’de tedavi öncesine göre 1. ayda KF-12 fiziksel parametrelerindeki iyileşme anlamlı düzeydeyken Sİ grubunda tedavi sonrası periyodlarda anlamlı bir farklılık saptanmadı. BSG’de 1. ve 3. ay sonuçları incelendiğinde her iki değerlendirmede de SDS BOYUN parametresi açısından diğer gruplara göre KAF’tan daha fazla bir iyileşme gözlemlendi. Sonuç: Servikal radikülopatili hastalarda İLESE ağrıda azalma, yaşam kalitesi ve fonksiyonellikte artma sağlayan kısa dönemde etkili ve güvenli bir tedavi seçeneğidir. İLESE sonrası özellikle boyun stabilizasyonu olmak üzere stabilizasyon egzersiz programının tedavi sonuçları üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle tedaviye dahil edilmelidir.

Objective : Our study aims to examine the effect of different stabilization exercise programs applied following interlaminar epidural steroid injection (ILESI) on treatment results in patients diagnosed with radiculopathy due to cervical disc herniation. Materials and Methods : 62 patients with cervical radiculopathy were included. They were randomly divided into three groups : Cervical ILESI (CI), Neck Stabilization Group (NSG), and Scapular Stabilization Group (SSG). Only ILESI was applied to the CI group. Stabilization exercises were applied to NSG and SSG groups after ILESI treatment. Patients were evaluated with the Numerical Rating Scale (NRS) for neck and arm pain, Neck Disability Index (NDI) for functionality, and Short Form-12 (SF-12) for quality of life at before and after the treatments at the 1st and 3rd months. The Clinically Significant Difference determined from the literature for NRS and NDI were found to be 1.0 and 14.0 points, respectively. Results : When NRS, NDI and SF-12 parameters were analysed in all groups, a statistically significant improvement was observed in the 1st and 3rd months compared to the pretreatment period. While the improvement in SF-12 physical parameters was significant in SSG and NSG at the 1st month compared to the pretreatment period, no significant difference was found in the CI group in the post-treatment periods. When the 1st and 3rd month results were analysed in NSG, a greater improvement was observed in terms of NRS NECK parameter in both evaluations compared to the other groups. Conclusion : In patients with cervical radiculopathy, ILESI is an effective and safe short-term treatment option that provides pain relief and improved quality of life and functionality. Stabilization exercise programme, especially neck stabilization, should be included after ILESI treatment due to its positive effects on treatment outcomes.
Evaluation of the effect of stabilization exercises on interlaminar epidural steroid injection in cervical radiculopathy
Keywords: boyun ağrısı Cervical radiculopathy; Fiziksel tıp ve rehabilitasyon; interlaminar epidural steroid enjeksiyonu; interlaminar epidural steroid injection; neck pain; Physical and rehabilitation medicine; Servikal radikülopati; stabilizasyon egzersizleri; stabilization exercises