Türev ürünlerin banka mali tablolarına etkileri - Sefertaş, Nilay (My University, 2020)
Faiz oranları, kur ve fiyat risklerinde yaşanan gelişmeler alternatif finansal araçlara olan ihtiyacın artması sonucu türev ürünler geliştirilmiştir. İlk dönemlerinde organize olmayan piyasalarda işlem gören türev ürünler, zamanla finansal sisteme dahil olarak organize piyasalarda da işlem görmeye başlamıştır. Türev ürünler, riskten korunma amacıyla kullanılmaya başlamış olsa da spekülasyon ve arbitraj amaçlarıyla da kullanılarak piyasaların derinleşmesine katkıda bulunmuştur.Bankalar, mevduat sahiplerine kamunun çıkarını gözeterek güvenli ve karlı olarak hizmet etmeyi amaçlayarak kurulan işletmelerdir. Bankalar, türev ürünlerin önemli kullanıcılarından biridir. Çünkü bankaların geleneksel fonksiyonları olan mevduat toplama ve kredi verme faaliyetleri, bankaları çeşitli finansal risklere maruz kalmasına sebep olmaktadır. Bankaların türev araç kullanımlarındaki amaçlar genel olarak üstlenmiş oldukları risklerden korunmak ve spekülatif kazanç elde etmek ve arbitraj olanaklarından faydalanmaktır.

Financial derivatives have been developed as a result of the increase in the need for alternative financial instruments due to the developments in interest rate, currency rate and price risks. At the first time, financial derivatives were traded in unorganized markets, after that started to be traded in organized markets. Financial derivatives have been used for hedging, speculation and arbitrage purposes.Banks are businesses established to serve depositors safely and profitably, in the interest of the public. Banks are one of the important users of financial derivatives. The banks' traditional functions of deposit collection and crediting cause banks to be exposed to various financial risks. The objectives of banks' financial derivatives are to hedge because of risks, to obtain speculative gains and to benefit from arbitrage opportunities.
Keywords: Bank; Banka Financial Derivatives; Business; İşletme; Risk Management; Risk Yönetimi; Türev Ürünler