Şebeke bağlantılı fotovoltaik enerji üretim sistemlerinin tasarlanması ve Türkiye’de farklı coğrafik bölgelerdeki performans analizi - Kılıç Uğur (My University, 2018)
Sanayinin artması, küreselleşmenin her geçen gün ilerleyişi, teknolojik gelişmeler, refah seviyelerinin yükselişine bağlı olarak artan ihtiyaçlar, enerjiyi dünyanın en önemli gündem maddelerinden biri haline getirmektedir. Talebin hızla artışı arz talep makasının açılmasına ve arz yeterliliği kaygılarına neden olmaktadır. Bu kapsamda arzın çeşitlendirilmesi ve yenilenebilir kaynaklara dayandırılması gerekmektedir. Arz kaynaklarının genelde fosil temelli olması onların tükenmesine ek olarak çevre kirliliği ve toplum sağlığı kaygılarını da oluşturmuştur. Bu kapsamda yenilenebilir kaynaklara olan ilgi artmış ve artmaya da devam edeceği öngörülmektedir. Yenilenebilir kaynaklar denilince akla gelen en önemli sistemlerden biri de fotovoltaik enerji üretim sistemleridir. Enerjisini direkt olarak güneşten alan bu sistemler arz çeşitlendirme politikalarında ilk kaynaklardan biri olarak görülmüştür. Özellikle enerjide dışa bağımlı ülkelerde dış bağımlılığı azaltmak ve enerji politikalarını yerlileştirmek için bir fırsat teşkil etmektedir.Fotovoltaik sistemler, yüzeylerine gelen güneş ışığını doğrudan elektrik enerjisine dönüştüren, yarı iletken teknolojisine dayanan sistemlerdir. Güneş pilleri fotovoltaik ilkesine dayalı olarak çalışmaktadır. Yani üzerlerine ışık düştüğünde uçlarında elektrik gerilimi oluşur.Fotovoltaik sistemlerden en verimli şekilde yararlanabilmek için sürekli olarak saha analizleri yapılmalıdır. Alınan gerçek veriler ile öngörülen değerler sürekli mukayese edilmelidir. Bu analizler doğrultusunda santrallerin ve kullanılan teknolojilerin optimizasyonu gerçekleştirilmelidir. Bunlara ek olarak yapılan çalışmalar ile yatırımcılara, idarecilere, bürokratlara ve akademisyenlere yol gösterilmelidir. Bu amaçla hazırlanan bu tez çalışmasında fotovoltaik sistem tasarımı ve kurulumu hakkında bilgiler verilmiştir. Sahadan alınan veriler üzerinde çalışılarak gerçek saha değerleri raporlar halinde sunulmuştur. Farklı bölgelerdeki referans iller üzerinde yapılan çalışmalar ile bölgesel mukayeseler de gerçekleştirilmiştir.

Increasing industry, everyday development of globalization, technological developments, increasing needs due to the rise of wealth levels make energy one of the most important agenda items of the world. The rapid increase in demand leads to concerns about the opening of supply and demand scrap and the adequacy of supply. Within this framework, supply needs to be based on diversification and renewable resources. In addition to the depletion of consumer spending, there are also fossil-based resources, which often create environmental pollution and public health concerns. In this context, interest in renewable resources has increased and this trend is expected to continue.One of the most important systems in terms of renewable sources is photovoltaic power generation systems. These systems, which receive direct energy from the sun, are seen as one of the first sources of supply diversification policies. In particular, energy is an opportunity to reduce external dependence in foreign dependent countries and nurture energy policies.Photovoltaic systems are systems based on semiconductor technology that convert solar radiation from the surfaces directly into electrical energy. The solar cell is based on photovoltaic principle. When the solar cells are exposed to sunlight, electrical voltage is generated at the edges.Field analysis should be done continuously to ensure the most efficient use of photovoltaic systems. The actual values given and the predicted values must be constantly compared. In view of these analyzes, the facilities and technologies used should be optimized. In addition to these, work should be done for investors, managers, bureaucrats and academicians. In this thesis, study prepared for this purpose, information about photovoltaic system design and installation has been given. The data in the field are presented in a report by examining the data taken from field. Regional comparisons have also been made with reference to studies in different regions.
Keywords: Alternatif Enerji; Alternative Energy; Electrical engineering; Elektrik mühendisliği; Energy policy; Enerji politikası; Enerji Üretimi Renewable Energy; Fotovoltaic; Fotovoltaik; Produce of Energy; Renewable energy sources; Turkey; Türkiye; Yenilenebilir Enerji; Yenilenebilir enerji kaynakları