Yatırım bankalarında emtialara dayalı vadeli enstrümanların kullanımı ve Türkiye uygulaması - Biket, Cahit Alkım (My University, 2015)
Finansal kurumlar, reel sektörde faaliyet gösteren firmalar ya da bireysel yatırımcılar için gelecek belirsizdir. Bu belirsizlikle baş edebilmenin en önemli yolu ise, etkin bir risk yönetim politikasıyla birlikte finansal bilgi ve uygun finansal enstrüman alternatiflerinin oluşturulmasıdır. Bu kapsamda tüm dünyada olduğu gibi kullanılabilecek en temel enstrümanların başında vadeli işlemler gelmektedir. Vadeli işlem piyasalarının iki önemli işlevi “riske karşı korunma sağlamak” ve “geleceğe yönelik fiyat keşfi” dir. İçinde bulunduğumuz bilgi çağında gelişen teknoloji ve ülkeler arasında oluşturulan ekonomik bağ ile genişleyen sınırlarda rekabet kaçınılmaz olmuştur. Ve rekabet avantajı yaratabilmek amacıyla fiyat riskini elimine edecek finansal enstrümanlar aracılığı ile maliyetleri yönetebilmek mümkün hale gelmiştir. Peki, Türkiye’de faaliyet gösteren sanayi şirketleri bunu ne kadar başarabilmektedir? İşte bu tez çalışmasının yola çıkış noktası bu sorunun cevabında saklıdır. Çalışma üç bölümde ele alınmıştır. İlk bölüm vadeli işlemler hakkında oldukça detaylı bir çalışma içermektedir. Bu bölümde amaç, tezin amacına ilerlerken bu doğrultuda gerekli altyapının verilmesidir. Çalışmanın ana başlıkları; vadeli işlem piyasalarının doğuşu, gelişimi, kavramları, özellikleri, unsurları, türleri, kullanım nedenleri olacaktır. Yine bu bölümde risk yönetim kavramına değinilecek vadeli işlem sözleşmeleri ile bağıntısı irdelenecektir. İkinci bölüm tezin odak noktası olan emtia vadeli işlem kontratlarının dayanak varlıkları ve işlem gördükleri borsaları ele alacaktır. Bu başlık altında öncü dünya borsalarının yapısı, ürünleri ve performansları hakkında araştırma yapılacaktır. Son bölüm ise spesifik hizmetleri ile konularında uzman öncü Türk Yatırım Bankalarının yapı ve işleyiş dinamikleri, Türk vadeli işlem piyasasının incelenmesi ve nihai olarak Türkiye’de sanayi şirketlerinin kurguladıkları risk yönetim sistemlerini içeren etkinlik testidir. Yatırım bankacılığı, emtia piyasaları, vadeli işlemler, türev ürünler, vadeli işlem borsaları, emtialara dayalı vadeli işlemler, hedging, spekülasyon, arbitraj.

The future is unpredictable for financial institutions, enterprises that function in the real economy and also for individual investors. The key to cope with this obscureness is to constitute an effective risk management policy as well as to compile alternative strategies regarding financial information and congruent financial instruments. In this context, as far as worldwide foremost specimen favor, futures are the most common instruments to be employed. Two main functions of futures market is “hedging” and “future price forecasting”. It is vital to keep pace with the cyclical technology/ information-wise evolution and the ever-growing internationally constructed bonds while commercially competing. It is likelier to manage costs via financial instruments offering price-risk minimization in terms of competitive advantage. Well, then, how effectively can the industrial institutions in Turkey manage this context? This study seeks an in depth answer to the foregoing question. The study comes up in three paces. In the first pace, an eloborative review upon futures instruments is presented as a foundation. The main fractions of this pace is the generation and progress of future markets, terminology and concept, features, types and grounds to employ these instruments. Also in this fraction risk management concept will be flagged up to examine the connexion with futures contracts. The second pace will adress commodity futures, contracts and stock markets. The leading markets worlwide, their leading products and the products’ performance will be subject of this pace as well. The last pace will focus on the structure and dynamics of competent Turkish Investment Banks which qualify for the futures market specific services, the Turkish futures market overview and the efficacy survey which inquires the Turkish industrial institutions’ risk management systems. Key Words: Investment Banking, commodity markets, futures, derivatives, futures exchanges, commodity futures, hedging, speculation, arbitrage.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık; Türkiye; Yatırım Bankacılığı