Negatif iyon jeneratörlerinin ürettiği negatif iyonların voltaj, hava hızı değişimi ve ortam sıcaklığına bağlı olarak etki alanlarının araştırılması ve taguchi metodu ile optimizasyon analizi - Kamber, Burak Recep (My University, 2019)
İnsan yaşamının çoğu kapalı (ev, işyeri, araba ve ofis gibi) ortamlarda geçmektedir. Bu ortamlar hava kalitesi açısından istenilen düzeyde değillerdir. Yaşam alanlarımızda hava kalitesini iyileştirmek için negatif iyon jeneratörü aparatı olan cihazlar tercih edilmektedir. Maalesef günümüze kadar negatif iyonların hava kalitesi üzerine etkileri hakkında yeterli düzeyde bilimsel çalışmalar yayınlanmamıştır. Dayanıklı tüketim maddeleri içerisinde bulunan temizlik robotu cihazımız ile kapalı ortamların temizleme işlemi yapılırken ortamın hava kalitesinin iyileştirilmesi amacıyla cihaz içerisinde negatif iyon jeneratörü kullanılmaktadır. Cihaz içerisinde üretilen negatif iyonun ortama etki etmesi; hava hızına, iyon jeneratörü çıkış voltajına, ortamdaki neme ve ortamdaki sıcaklık gibi değişkenlere bağlıdır. Bu çalışmada üretilen negatif iyon miktarına, seçilen değişkenlerin etki oranları Taguchi deneysel yöntem uygulanarak incelenecek ve tespit edilecektir. Bu etki miktarları göz önünde tutularak ANOVA (varyans analizi) uygulanacak ve optimum negatif iyon miktarı elde edilmeye çalışılacaktır. Daha sonra iyon jeneratörleri incelenerek devre şeması tasarımı yapılacak ve kullanılacak komponentler belirlenecektir. Komponentler temin edilip delikli levha üzerine prototip devre yapılacaktır. Prototip iyon jeneratöründe iyon ölçümleri yapılarak bulunan optimum değerle karşılaştırmaları yapılması hedeflenmiştir.

Most of human life are being spent in indoor areas (home, office, car and office). These environments are unsatisfactory level in terms of air quality. Devices that have negative ion generators are preferred to improve air quality in our living areas. Unfortunately there are not enough scientific studies on the effects of negative ions on air quality. With the vacuum cleaner device which is durable consumable good, has negative ion generator for improve the air quality of the environment while cleaning indoor areas. The affect of negative ion produced in the device to the environment; depends on air velocity, ion generator output voltage, ambient humidity and ambient temperature. In this research, the effects of the selected variables on the amount of negative ion produce will be examined by using Taguchi experimental method. Considering these effects of the variables, ANOVA (variance analysis) will be applied and optimum negative air ions amounts will be determined. Then the ion generators will be examined and accordingly the circuit diagram will be designed and the components to be used will be determined. Components will be provided and prototypes will be made on perforated plate. It is aimed to make ion measurements in prototype ion generator and compare with the optimum value
Keywords: Air Quality; Cleaning Robot; Hava Kalitesi; İyon jeneratörü; Negatif İyon Ion generator; Negative Ion; taguchi deneysel yöntem; taguchi experimental method; Temizlik Robotu