Finansal araçların alım satım kararında teknik analiz ve mum grafikler - Zaman, Murat (My University, 2006)
Yatırımcıların yatırım yapmalarında temel amaç, bu yatırımlardan kar elde etmektir. Yatırımcıların her zaman bu amaçlarını gerçekleştiremedikleri hatta zarar ederek servetlerini kaybettikleri sık görülen bir durumdur. Bu nedenle kar edecek yatırımları bulabilmek için yapılan analiz çalışmaları, yatırım süreçleri açısından en önemli unsuru oluşturur. Bu analiz çalışmaları günümüzde bir kaç metodoloji altında yürütülür. Bu metodolojilerden en çok kullanılanlar ve yine en çok tartışılanlar “Temel Analiz” ve “Teknik Analiz” yöntemleridir. Yatırım yapma tarihinin ilk anından bugüne kadar değişmeyen ve gelecekte de değişmeyecek tek unsur bir yatırım aracının fiyatının alıcı ve satıcılar tarafından belirleniyor olmasıdır. Bu nedenle bu tek cümle bile ana verisi ve konusu “fiyat” olan teknik analizi düşündüğümüzden de önemli kılmaktadır. Bundan dolayı doğru bir şekilde yapılan teknik analiz çalışmaları ve doğru bir şekilde yorumlanan sonuçları yatırımcılara çok önemli katkılar sağlayabilir. Fiyatların alıcı ve satıcılar tarafından belirleniyor olması karşımıza çok önemli başka bir unsuru çıkarmaktadır. Fiyatların alıcı ve satıcılar tarafından belirlenmesi aslında onların bazı psikolojik dürtüler veya duygular altında karar alması ile gerçekleşir. Başka bir ifade ile alıcı ve satıcılar bu kararlara, mutlaka içsel ve dışsal bir takım duygu ve etkiler altında kalarak ulaşırlar. Bu durum son yılların ilgi gören konularından biri olan “yatırımcı psikolojisi”ni karşımıza çıkarır. Böylece doğrudan fiyatla ilgilenen teknik analiz, bu ilişki yoluyla dolaylı olarak yatırımcı psikolojisiyle de ilgilenmiş ve onu analiz etmiş olur. Çalışmamızın diğer önemli konusu ise hem tarihsel geçmişi hem de mantığı nedeniyle önem verdiğimiz “mum grafik”lerdir. Mum grafikler alıcı ve satıcı kararlarına ve psikolojilerine odaklı olması nedeniyle ayrı bir öneme sahiptir. Sonuç olarak bu çalışma, teknik analizin salt bir çizgi çalışması olmadığını ve teknik analiz metodunun davranışı ve yatırımcı psikolojisi konusunda etkili olduğunu gösteren akademik çalışmalara bir katkıda bulunmak amacıyla hazırlanmıştır. The main purpose of investors, during investment progress is to gain profit from these investments but it does not happen always, also losing their wealth is very often. Because of this reason, study of analysis which is for finding profitable investments, combines one of the most important part of investment progress This study of analysis can be made by a few approaches. Technical analysis and Fundamental analysis are the most popular and argumental approaches The main element of the history of investment decision which is not changed and will not change in the future is price, it is determined by buyers and sellers. For this reason this sentence makes technical analysis which deals with price, the most important than people thought For this reason the true and interpreted results, contribute positively to investors. Because price is determined by buyers and sellers this causes another important element. This shows that determination price happens with investors psychological impulse or emotional decisions. With another statement, buyers and sellers reach these decisions by the effect of internal and external emotion and impulses. This situation, shows us the psychology of investor which is the most popular and interesting topic of recent years. In this situation technical analysis which is directly deal with price has relation with psychology of investor so it analyses and pays attention The another important part of thesis with the historical past and philosophy is candlestick graphs it is focused to psychology of investor and decision of buyers and sellers because of this reason it has a different importance As a result this thesis prepared for showing that technical analysis is not a study of line and an important method for psychology of investor and behavior.
Keywords: Yatırımlar