Ptolemaioslar’ın küçükasya politikası - Aslan, Selen Kılıç (My University, 2012)
Merkezi Mısır’da bulunan Ptolemaioslar, daha Ptolemaios I Soter Dönemi’nden (M.Ö. 306-283/ 282) itibaren, Küçükasya’nın güney ve batı kıyılarındaki pek çok kenti kontrol altında tutmuşlardır. Hatta bazı bölgelerde kıyı şeridini aşarak, iç kısımlarda yer alan kentlere kadar ulaşmışlardır. Bu süreçte en büyük rakipleri ise Seleukoslar olmuş; bazı bölgeler zaman zaman Seleukoslar ile Ptolemaioslar arasında el değiştirmiştir. Nitekim, Ptolemaioslar’ın Küçükasya’daki varlıklarını sonlandıran da, Ptolemaios V Epiphanes’in (M.Ö. 204-180) krallığı esnasında, M.Ö. 197 yılında Küçükasya’ya bir sefer düzenleyen Seleukos Kralı III. Antiokhos olmuştur. Çalışmamızda, Ptolemaios I Soter Dönemi’nden başlayarak, Ptolemaios V Epiphanes Dönemi’ne kadarki süreçte, Ptolemaioslar’ın Küçükasya’daki varlıkları ve Ptolemaioslar’ın bölgeye gösterdikleri ilginin arkasında yatan nedenler, tüm yönleri ile incelenmeye ve aydınlatılmaya çalışılmıştır.

The Ptolemies, who were based in Egypt, controlled many cities in the southern and western coasts of Asia Minor, starting from the period of Ptolemy I Soter (306-282/ 282 B.C.). They even reached a number of cities beyond the shore line. During this process, the Seleucids were their biggest rival and some regions changed hands between the Seleucids and the Ptolemies from time to time. As a matter of fact, it was the Seleucid King Antiokhos III who ended the Ptolemaic existence in Asia Minor with his expedition in 197 B.C. during the reign of Ptolemaios V Epiphanes (204-180 B.C.). In our study, it was aimed to examine and enlighten the Ptolemaic existence in Asia Minor with all aspects and the reasons behind their interest in the area from the reign of Ptolemaios I Soter until that of Ptolemaios V Epiphanes.
Keywords: Eskiçağ Tarihi; Tarih