Spor acentelerinin hizmetleri ve profesyonel türk futbolcularının bu hizmetlere yönelik talep yapıları - Köse, Abdusselam (My University, 2008)
1.ÖZET Çalışma Türkiye Türkcell Süper Ligde bulunan yerli futbolcuların, spor acente hizmetlerine yönelik ihtiyaçlarını ve temsilcilik hizmetlerine yönelik oluşturdukları talep yapılarını öğrenmek amacıyla hazırlanmıştır. Bu amaçla 16 ana soru ve bu sorulara bağlı toplam 75 alt sorudan oluşan anket formları hazırlanmış ve aynı sezon içinde süper lig futbolcularına uygulanmıştır. Araştırmaya toplam 259 futbolcu katılmıştır. Araştırma sonuçları frekans analizleri ve ki-kare ilgi analizlerinden oluşan tablolar acılığı ile yorumlanmıştır. Araştırmada profesyonel Türk futbolcuları’nın bir spor acentesinden ziyade bireysel futbolcu temsilcileri ile çalıştıkları, temsilcilerinden genellikle transfer ve sözleşme hizmetleri ile hukuksal danışmanlık hizmetleri temin ettikleri görülmüştür. Ayrıca futbolcuların bir kısmının temsilcilerinden finans ve yatırım danışmanlığı, reklam ve sponsorluk anlaşmaları, pazarlama ve telif çalışmaları, basın danışmanlığı, psikolojik destek, maç istatistiği ve arşiv gibi hizmetleri temin edebildikleri görülmüştür. Araştırmaya katılan futbolcuların büyük çoğunluğunun aile danışmanlığı ve eğitim hizmetleri, sağlık planlama, mali denetim ve sigorta, sosyal güvence ve emeklilik, kişisel gelişim ve imaj belirleme ile halkla ilişkiler gibi hizmetlere sahip olmadıkları anlaşılmıştır. Futbolcular temsilcilik hizmetlerinde; kariyer danışmanlığı, jübile sonrası iş planlaması, sponsorluk, medya ilişkileri, yurtdışı kulüp ilişkileri, hukuksal danışmanlık, promosyon ve telif hakkı, transfer gelirlerinin kontrolü, gelirleri adına finans ve yatırım danışmanlığı, halkla ilişkiler, reklam ve psikolojik danışmanlık hizmetlerine yönelik talep yapısı içinde oldukları görülmüştür. Ayrıca futbolcuların büyük çoğunluğunun Türkiye deki mevcut menajerlere ve menajerlik sistemine güvenmedikleri, futbol hayatları süresince ve jübile sonrasında her türlü danışmanlık ve temsilcilik hizmetlerini temin edebilecekleri bir spor acente beklentisi içinde oldukları anlaşılmıştır. Spor Acenteleri, Menajerlik, Temsilcilik Hizmetleri, Futbol 2.

Services of Sport Agencies and Demand Pattern of Professional Turkish Football Players in Relation to These Services The study has been prepared for learning requirements of the professional football players in the Turkish Turkcell Super League division in relation to sport agency services and demand patterns which they have developed in relation to representation services. For this purpose, questionnaire forms, comprising 16 basic questions and 75 auxiliary questions, were prepared. They were applied to the super league football players in the same season. 259 players participated in this research. Results of the research were interpreted via the tables comprising descriptive frequency analyses and chi-square analyses. In the research it has been observed that the professional Turkish footballers work with individual football representatives rather than sport agencies. They usually receive transfer, contract and legal advising services from their representatives. It has been observed that some of the football players receive services such as finance and investment, advertisement and sponsorship contracts, marketing and copyright works, media -press consultancy, psychological support, match statistics and archive from their representatives. It has been understood that most of the footballers participating in this study do not have services such as family consultancy and education services, health and life planning, financial inspection and insurance, social security and retirement, post carrier and personal development, image-determination and public relations. It has been detected that the players are in a demand pattern related to career consultancy, work planning after jubilee, sponsorship, media relations, international club relations, legal advising, promotion, copyright, control of the transfer revenues, finance and investment consultancy for their revenues, public relations, advertisement and psychological consultancy services in terms of representation services. Besides it has been understood that most of the football players do not trust football managers who are making in the industry today. They also do not trust the managing system in Turkey. They expect to have sport agencies where they can receive variety of consultancy and representation services throughout their football life and post carrier. Key Words: Sport Agencies, Managing, Representation Services, Football, Agent
Keywords: Beden Eğitimi ve Spor; Hizmetler_Spor