Süleymaniye Kütüphanesi Ekrem Karadeniz koleksiyonundaki 5 nolu ilâhî defteri - Gündoğdu, Metin (My University, 2016)
Süleymaniye Kütüphanesi Ekrem Karadeniz Koleksiyonu’nda yer alan 5 No’lu İlâhî Defteri’ndeki dînî mûsikî eserleri, güfte transkripsiyonuyla birlikte günümüz notasına çevrilmiştir. Çalışmamız, 3 bölüm ve eklerden müteşekkildir. Abdülkadir Töre ve Ekrem Karadeniz’in hayatı, sanat hayatı, bestekârlığı ve eserleri hakkındadır. İkinci bölüm, defterdeki ilâhîlerin güftekâr ve bestekârlarının kısa biyografilerini ihtivâ etmektedir. Üçüncü bölümde, ilâhîlerin günümüz notasına ve Türkçe’sine çevirisi yer almaktadır. Ekler bölümünde ise tezimizi oluşturan asıl nüshalar yer almaktadır. Tezimizde 53 ilâhî, 1 durak ve 1 adet notasız güfte yer almaktadır. Defterdeki ilâhîlerin notaları ile günümüzde de var olan ilâhîler mukâyese edilerek aradaki farklılıklar belirtilmiş, 7 yeni eser ve 1 transpoze edilmiş eser günümüze kazandırılmıştır. fte, Beste.

The hymns in 5th hymns book Ekrem Karadeniz collection in Suleymaniye Library, have been translated to contemporary the notation system along with its lyrics transcription. Our study is consisted of three parts and attachments. The first part provides information on Abdülkadir Töre and Ekrem Karadeniz’s life, art's life, his composition and his works. The second part contains the brief life of the composers and lyrics writers of hymns in the book. The third part contains conversion of the hymns to contemporary the notation system and to Turkish. The part attachments contains principal copies forming our thesis. There are in our thesis 53 hymns, 1 durak and 1 lyrics without note. The differences between hymns in the book and current hymns have been indicated by comparing. 7 new compositions and 1 transposed composition have been gained to the present. Music, Hymns, Lyrics, Composition.
Keywords: Dini müzik; İlahiler; İslâm