Hayat sigortaları ve risk yönetimi - Yolcu, Halil (My University, 1999)
Bu çalışmada hayat sigorta şirketleri için fon yönetimi ve risk transfer işlemlerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmada genel olarak ikincil kaynaklar kullanılmıştır. Buna ek olarak sigorta şirketleri arasında, EK-1' de yer alan anket düzenlenmiştir. Fon yönetimi ve risk transfer işlemleri, özellikle hayat sigorta şirketleri açısından incelenecektir. Buna paralel olarak dünyada finansal piyasalarda görülen gelişmeler, yeni risk kontrol ve hedging enstrümanları ve bunların hayat sigortası fon yönetiminde kullanılması incelenecektir. Bu amaçla hazırlanan bu çalışma giriş ve sonuç bölümleri dahil yedi bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde hayat sigortalarının Dünya' da ve Türkiye'deki gelişme trendi, ekonomik işlevleri incelenecektir. İkinci bölümde ise, başlıca sosyal güvenlik kurumları, hayat sigortalarının çeşitleri, yasal ve teknik özellikleri, hayat fonlarının oluşumu, prosedürleri ve hayat sigortaları ile ilgili yasal düzenlemelere yer verilecektir. Üçüncü bölümde, sigorta şirketlerinin taşıdıkları sistematik riskler ve sistematik olmayan riskler açıklanacaktır. Dördüncü bölümde, sigorta şirketleri tarafından kullanılan geleneksel risk transfer yöntemlerinin yanı sıra, yeni risk transfer yöntemleri ve sigorta sektöründe menkul kıymetleştirme işlemleri anlatılacaktır. Beşinci bölümde, sigorta şirketleri için portföy yönetimi esasları, riskten korunma stratejileri ve bu işlemler için kullanılan enstrümanlar anlatılacaktır. Altıncı bölümde sigorta şirketlerinin mali portföy yapıları, ve sigorta şirketleri için örnek portföy seçimi uygulamasına yer verilecektir. Yedinci ve sonuç bölümünde ise, ülkemizde sigorta sektörünün gelişmesi için öneriler, yapılması gereken yapısal reformlarla ilgili görüş ve öneriler yer verilecektir.

The purpose of this study is evaluating of risk transfer methods and principles of portfolio management for Life Insurance Company. In section I, we analyze the economic functions of life insurance funds and recent development trends in the World and Turkey In section I, we analyze social security organizations, types of life insurance, technique and legal regulations for life insurance and features of life insurance funds. In section II, Risk of insurance companies classifies as technical risk and financial risks. Technical risks also analyze as insurance cover and solvency. Financial risks analyze systematic and nonsystematic risk. In Section III, we explain risk transfer methods such as coinsurance, reinsurance, financial reinsurance and securitization and other innovative financial products. In section IV, We analyze principles of portfolio management for insurance companies. Also we explain hedging strategies and essentials of instruments for this operations. In Section V, We analyze portfolio allocation of Turkish insurance companies. Also we study an optimal portfolio selection for Turkish insurance sector. In last section, we have successions for development of Turkish insurance industry, legal and structural regulations.
Keywords: HAYAT SİGORTALARI