Türkye’de memur sendikacılığı Kamu-Sen örneği - Darı, Abdülhakim Bahadır (My University, 2012)
Soyadı: Abdülhakim Bahadır Darı Ana Bilim Dalı : Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri netim ve Çalışma Psikolojisi Prof. Dr. Müjdat Şakar Tez Türü ve Tarihi : Yüksek Lisans – Ağustos 2012 Memur, Kamu Görevlisi, Sendika, Memur Sendikacılığı, Türkiye Kamu-Sen

TÜRKİYE’DE MEMUR SENDİKACILIĞI KAMU-SEN ÖRNEĞİ Memur sendikacılığı dünyada işçi sendikacılığına oranla daha geç başlamış ve örgütlenmesini daha geç tamamlamıştır. 19. Yüzyılda işçi sendikaları hak kazanımı için mücadele ederken memurlar gerek devlet ile arasındaki yakın ilişki ve gerekse bu yakın ilişkinin sağlamış olduğu ayrıcalıklardan dolayı çalışanlar dünyasında ayrıcalıklı insanlar olarak yer almışlardır ve bu sebepten dolayı mücadele etmelerini gerektirecek herhangi bir zorlukla karşılaşmamışlardır. Ancak bu bakış açısı, işçilerin kazanımları ve özel sektör istihdam anlayışının kamu içerisine de girmesiyle birlikte değişmeye başlamıştır. Memurlar artık devletin bir temsilcisi olarak görülmenin ötesinde bir çalışan olarak görülmeye başlanmıştır. Buna rağmen, memur sendikalarının sanayileşmiş ülkelerde meşru temelde kurulmaları ve gelişmeleri kolay olmamıştır. Bugün gelinen noktada memur sendikacılığında önemli bir yol kat edilmiş ve Avrupa, Amerika ve Ülkemizde memurlara sendika hakkı tanınmıştır. Ancak uygulamada memurlara tanınan haklar ülkeden ülkeye hatta meslekten mesleğe bile farklılık göstermektedir. Ülkemizde memurlara sendika hakkı ve toplu sözleşme hakkı verilmiş ancak grev hakkı verilmemiştir. Memur sendikacılığı her ne kadar işçi sendikacılığından sonra başlasa da gelinen noktada sendikalaşmanın daha yüksek olduğu ve her geçen gün arttığı bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır. Name And Surname: Abdülhakim Bahadır Darı Field : Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Programme : Yönetim ve Çalışma Psikolojisi Supervisor : Professor Müjdat Şakar Degree Awarded And Date : Master – August 2012 Memur, Kamu Görevlisi, Sendika, Memur Sendikacılığı, Türkiye Kamu-Sen SUMMARY PUBLIC SERVANTS TRADE UNIONSHİP IN TURKEY: KAMU-SEN EXAMPLE Officer unionism began later than worker unionism so it’s organisation is completed after worker unionism.While workers had been fighting for worker’s rights, the officers had not participated to workers because of the good relationships between the governments and them , so the officers became preferential in the business world and they did not need to make a fight for their rights.However this point of view began to change because of the more acquired rights of workers and resemble the employment sytle of public sector like private sector. From now on the officers were began to seen as staff members, not representative of government.Even so, to be set up of officer unionism was not easy in the industrialized countries.Today officer unionism have got important headway and the rights to set up an officer uniunism is given in Europe, United States and our country.But the rights given to the officers are vary from country to country or job to job.In our country officers have the rights to set up union and across-the-board agreement but the right to go on strike is not given.Altough the officer unionism was started later than worker unionism, it has better rate of syndication .
Keywords: Sendikacılık