Migren Ataklarının Sıklığı, Süresi ve Yoğunluğu ile Beslenme İlişkisi - OĞUZ, ESMA; GÜNEŞ, FATMA ESRA; AKDUMAN, GÜL (My University, 2018)
Migren, normal duyusal olayların anormal beyin işlemesi nedeni ile sinir sisteminin aşırıduyarlı olması sonucu oluşan poligenetik bir hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yaşam şartlarını etkileyen en engelleyici kronik hastalıklarından biri olarak migreni görmektedir. Beslenme,hormonal ve çevresel faktörler duyarlı bireylerde migreni tetikleyebilmektedir. Stres, hormonaldeğişiklikler, psikolojik yönler, yorgunluk, uyku süresinde dengesizlikler, ilaçlar ve tütün kullanımı, kokulara hassasiyet, egzersiz, ışık, iklim değişikliği ve yüksek rakım migreni artıran faktörlerdir. Migren ve beslenme arasında karmaşık bir ilişki mevcuttur. Besinsel tetikleyicifaktörler hâlen tartışmalı bir konudur ve değerlendirilmesi bireysel farklılıklar nedeni ile oldukça zordur. Genel olarak açlık veya öğün atlama ciddi bir tetikleyici olmakla beraber; çikolata, kırmızı şarap, peynir, kafein, monosodyum glutamat (MSG), nitrit ve aspartam önemlitetikleyiciler olarak karşımıza çıkmaktadır. Yapılan yeni çalışmalarda, migren tedavisine ek olarak; magnezyum, riboflavin, koenzim Q10 gibi bazı fonksiyonel besinlerin kullanımının migrenataklarının sıklığını, şiddetini ve süresini azaltılabileceği bulunmuştur. Migrenin allerji ile ilişkili olduğu düşünülerek, allerji oluşturan besinlerin diyetten çıkarılmasını kapsayan eliminasyon diyetleri gündeme gelmiştir. Beden kitle indeksi ve migren özellikleri arasındaki ilişkiçelişkili olmasına rağmen, çok zayıf ve kilolu olmanın migren nöbetlerini tetikleyebileceğinigösteren bazı çalışmalar mevcuttur. Bu çalışmada, yapılmış güncel araştırmalar ışığında migreni tetikleyen besinler ve bu besinler ile migren nöbetlerinin şiddeti, yoğunluğu ve süresi arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmıştır.

Migraine is a polygenetic inherited disorder of nervous system sensory hypersensitivity due to abnormal brain processing of normal sensory phenomena. The World Health Organization (WHO) considers severe migraine as one of the most disabling chronic disorders affecting_x000D_ living conditions. Nutrition, hormonal and enviromental factors can trigger migraine sensitively in_x000D_ individuals. Stress, hormonal changes, psychological aspects, fatigue, imbalance in sleep, drugs and_x000D_ tobacco use, sensitivity to odor, exercise, light, climate change and high altitude are factors that increase migraine. There is a complex relationship between migraine and nutrition. Nutritional triggering factors are still a controversial issue and their evaluation is very difficult because of individual_x000D_ differences. Generally, hunger or skipping is a serious trigger and also chocolate, red wine, cheese,_x000D_ caffeine, monosodium glutamate (MSG), nitrite and aspartame are important triggers. In new studies, it has been found that the use of some functional foods such as magnesium, riboflavin, coenzyme_x000D_ Q10 in can reduce the frequency, severity and duration of migraine attacks the treatment of migraine. Considering that migraines are associated with allergy and elimination diets which including the removal of allergenic foods from the diet have come to light. Although the relationship_x000D_ between body mass index and migraine characteristics is contradictory, there are some studies_x000D_ that being too weak and overweight can trigger migraine attacks. The aim of this study is to examine the relationship between the nutrients that trigger migraine in the light of current studies and the severity, intensity and duration of migraine seizures.
The Relationship Between Frequency, Duration and Intensity of Migraine Attacks and Nutrition