Toplam kalite yönetimi uygulamalarının Türkiye’deki kuruluşlara özgü karakteristikleri - Altınel, Bilgin (My University, 2006)
Küreselleşen pazar ortamında sağlam bir yer edinebilmek ve hızlı değişime ayak uydurabilmek için kuruluşların kalite kavramı ile yakınlaşması hatta organizasyonun tamamını kaliteyle bütünleştirmeleri bir zorunluluk haline gelmiştir. İşte böyle bir ortamda, tüketicilerin beklentilerine cevap verebilmek, kaliteyi yükselterek rekabet gücünü artırmak ve çalışanların aktif katılımıyla tüm süreçlerin sürekli iyileştirilmesine yönelik verimli bir iş ortamı hazırlayan çağdaş bir yönetim felsefi olarak Toplam Kalite Yönetiminin önemi ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmanın amacı, “Toplam Kalite Yönetimi Uygulamalarının Türkiye’deki Kuruluşlara Özgü Karakteristikleri” nin ortaya konmasıdır. Bilindiği üzere, Toplam Kalite Yönetimi, global anlamda kabul görmüş ve tüm dünyadaki işletmeleri etkilemiş bir yönetim anlayışıdır. Bu anlayışın ülkemiz kuruluşlarını ne derece etkilediği ve yapılan uygulamaların ne derece verim sağladığı çalışma kapsamında incelenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde Toplam Kalite Yönetimi felsefesinin teorik yaklaşımlarına değinilmiştir. Bu teorik yaklaşımlar çerçevesinin, ülkemiz kuruluşlarında ne derece benimsendiği ve uygulandığı ise ikinci bölümde örneklerle gösterilmiştir. Üçüncü bölümde, ülkemiz kuruluşlarının Toplam Kalite Yönetimi ile ilgili bilgi ve uygulama düzeylerinin inceleyen geçmiş araştırmaların verileri ve sonuçları incelenerek, bir anket formu hazırlanmıştır. Seçilen örneklem üzerinde uygulanan anket sonuçlarına göre, ülkemizde Toplam Kalite Yönetimi felsefesi ile ilgili yoğun bir bilinç düzeyi oluştuğu ancak fiili uygulamaların halen sınırlı kaldığı bulgulanmıştır. Bir çok kuruluşun, Toplam Kalite Yönetimi anlayışına geçiş niteliğinde uygulamalar başlattığı ancak devamını getirememiş olduğu veya bunları tüm süreçlerine yayamadığı belirlenmiştir. Sonuç olarak, Toplam Kalite Yönetiminin, henüz ülkemizde tüm sistemi içeren bir bütünlük oluşturamadığı ve kısmi uygulamalarla sınırlı kaldığı görülmüştür. Oysa ki, küresel dünyada rekabet için bir anahtar niteliğindeki kalite uygulamalarına yoğunlaşılması, hem ülkemiz hem de kurumlarımız için başarıyı getirecektir.

To leave a mark on continuously changing and developing global market area, companies must get familiar with quality, infact to integrate TQM concepts to the entire organization. In this new market structure, as a contemporary and important management approach TQM, prepares a productive work atmosphere that gives opportunity for continuous improvement by participation of all workers. The aim of this study is to examine the characteristics of TQM principles for Turkish companies. As we all know, TQM is a new management tool, which impressed all the organizations around the world and accepted globally. The affects of TQM concept among Turkish companies and the results of TQM by the means of productivity are taken under examination in this research. In first section, the philosophy of TQM structure is explained. It’s adoption and usage in Turkish companies shown by examples in the second part of the study. In third section, by the consideration of past researches and analysis, a questionnaire form prepared and applied to the appropriate organizations. The results showed that most of the companies have knowledge about TQM, but they are not willing to use it. Most of the companies started to use TQM practices, but they can’t get enough improvement for this or spread out within their organizational structure. As a conclusion, TQM is not spread well enough among Turkish companies as a whole system. However, TQM is a key factor for a competitive advantage in global area, which will bring the success for our companies and our country.
Keywords: Kalite Yönetimi_Türkiye