SPOR DUYGU ÖLÇEĞİ: GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI - AŞÇI, FEVZİYE HÜLYA (My University, 2019)
Bu çalışmanın amacı Spor Duygu Ölçeği Türkçe formunun geçerlik ve güvenirliğinin sporcularda test edilmesidir. Çalışmanın örneklemini, 8 farklı branşta yer alan, 109 erkek (??̅yaş=22.69±6.70), 82 kadın (??̅yaş=20.63±5.80) olmak üzere toplam 191 sporcu (??̅yaş=21.81±6.40) oluşturmaktadır. Spor Duygu Ölçeği 22 madde ve 5 alt boyuttan oluşan 5’li likert tipi bir ölçektir. Sporcuların müsabakadan önce veya müsabaka anında yaşadıkları duyguları Kaygı, Keyifsizlik, Öfke, Coşku ve Mutluluk olmak üzere 5 alt boyutta değerlendirmektedir. Çalışmada yapı geçerliği için doğrulayıcı faktör analizi, yakınsak ve ıraksak geçerlik için Pozitif ve Negatif Duygu Ölçeği ile Spor Duygu Ölçeği arasındaki ilişkiyi test etmek amacı ile pearson momentler çarpımı korelasyon analizi kullanılmıştır. Ölçeğin güvenirliği için Cronbach’s alpha iç tutarlık katsayısı hesaplanmıştır. Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda, ölçeğin Türkçe formunun orijinal beş faktörlü (Kaygı, Keyifsizlik, Öfke, Coşku, Mutluluk) yapıyı desteklediği bulunmuştur (χ2/df= 1.383, GFI= 0.886, CFI= 0.953, RMR= 0.049, RMSEA= 0.045). Madde faktör yükleri 0.49 ile 0.85 arasında değişmektedir. Ölçüt geçerliği için yapılan pearson momentler çarpımı korelasyon analizi sonucunda; Negatif duygular ile Kaygı (r=0.15, p<0.05), Keyifsizlik (r=0.29, p<0.01) ve Öfke (r=0.26, p<0.01) duyguları arasında pozitif yönlü; Coşku (r=-0.26, p<0.01) ve Mutluluk (r=-0.15, p<0.05) duyguları ile negatif yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur. Pozitif duygular ile Coşku (r=0.39, p<0.01) ve Mutluluk (r=0.36, p<0.01) duyguları arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur. Ölçeğin alt boyutlarına ait güvenirlik katsayısı ise 0.77 (Kaygı) ile 0.87 (Coşku) aralığında değişmektedir. Spor Duygu Ölçeği Türkçe formunun sporcuların müsabaka öncesi ve müsabaka sırasındaki duygularını ölçmek için geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğu söylenebilir.

The purpose of this study was to test the reliability and validity of Turkish version of Sport Emotion Questionnaire (SEQ) for athletes. One hundred and nine males (Mage=22.69±6.70) and 82 females (Mage=20.63±5.80), totally 191 athletes (Mage=21.81±6.40) voluntarily participated in this study. SEQ is a five point likert scale and includes 22 items. SEQ assess emotions before and during competition of athletes on five subscales - Anger, Anxiety, Dejection, Excitement, Happiness-. Confirmatory factor analysis was used to test the construct validity and Pearson Product Moment Correlation analysis was used to test the correlation between Positive and Negative Affect Schedule (PANAS) and SEQ for convergent and divergent validity. In addition, Cronbach Alpha internal reliability coefficients were computed for each subscales to test the reliability. Confirmatory factor analysis revealed that the construct validity of the Turkish scale was consistent with the original five-factor structure of the SEQ (χ2/df= 1.383, GFI= 0.886, CFI= 0.953, RMR= 0.049, RMSEA= 0.045). Item factor loadings were ranged between 0.49 and 0.85. Pearson correlation analysis revealed significant positive relationship of negative affect with Anxiety (r=0.15, p<0.05), Dejection (r=0.29, p<0.01) and Anger (r=0.26, p<0.01). On the other hand, Excitement and Happiness were negatively correlated with Negative Affect. Excitement and Happiness were positively correlated with Positive Affect. Internal consistency of the subscales was ranged between 0.77 (Anxiety) and 0.87 (Excitement). It can be concluded that five-factor model of the SEQ is appropriate for measuring emotions before and during competition in Turkish athletes._x000D_ _x000D_
SPORT EMOTION QUESTIONNAIRE: RELIABILITY AND VALIDITY STUDY