Berberin (Berberis vulgaris) ve kızılcık (Cornus mas L.) ekstraktlarının meme kanseri hücre hattı üzerine etkisinin proliferasyon yönünden değerlendirilmesi - Uslu, Burcu (My University, 2022)
Berberin (Berberis vulgaris) ve kızılcık (Cornus mas L.) ekstraktlarının meme kanseri hücre hattı üzerine etkisinin proliferasyon yönünden değerlendirilmesi Öğrenci Adı: Burcu USLU Danışman Adı: Prof. Dr. Fatma Esra GÜNEŞ Amaç: Bu çalışmada berberin ve kızılcık meyvelerinden elde edilen ekstraktların insan meme kanseri hücreleri (MCF-7) üzerindeki proliferasyon ve apoptotik etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Berberin ve kızılcık meyveleri aseton ekstraktı haline getirilmiştir. Ekstraktların toplam fenolik madde miktarları Folin-Ciocalteu reaktifiyle, toplam flavonoid madde miktarının tayini spektrofotometrik yöntemle, antioksidan kapasiteleri DPPH Radikal Süpürme Gücü testi ve Cu (II) iyonu indirgeyici antioksidan kapasite yöntemleri ile belirlenmiştir. Ekstraktlar ile muamele edilen hücrelerin canlılık oranları XTT metoduyla, apoptotik rolünün saptanması Anneksin-V 7-AAD yöntemi kullanılarak flow sitometrik ölçümüyle yapılmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde GraphPad Prism 9.0 kullanılmıştır. Bulgular: Berberin meyve ekstraktının toplam fenolik madde miktarı, antioksidan kapasitesi açısından kızılcık meyve ekstraktlarına oranla daha yüksek olduğu bulunmuştur. Berberin ve kızılcık meyvesi ekstraktlarının MCF-7 hücre hattı üzerindeki zamana ve seyreltme oranına bağlı IC50 değerleri sırasıyla 24 saatte IC50 1:43,47 ve 1:22 seyreltme oranlarında ve 48 saatte IC50 1:10 ve 1:21,24 olarak bulunmuştur. Elde edilen verilere göre 24 ve 48 saat için berberin meyvesi ekstraktının kızılcık meyvesi ekstraktına oranla meme kanseri hücre canlılığını azalttığı ve apoptotik aktiviteyi artırdığı görülmüştür (p<0.001). Sonuç: Bu çalışma, berberin ve kızılcık meyve ekstraktlarının meme kanseri hücresi büyümesini azaltma ve hücrenin apoptotik aktivitesini arttırmada etkili ve berberin meyvesinin kızılcık meyvesine kıyasla daha etkin olduğunu göstermektedir. Berberin ve kızılcık meyveleri meme kanseri tedavisinde terapötik besin takviyesi geliştirilmesi açısından kullanılabilir.

Evaluation of the effect of barberry (Berberis vulgaris) and cornelian cherry (Cornus mas L.) extracts on breast cancer cell line in terms of proliferation Student Name: Burcu USLU Name of Supervisor: Prof. Dr. Fatma Esra GÜNEŞ Objective: In this study, it was aimed to compare the proliferation and apoptotic effects of barberry and cornelian cherry fruit extracts on human breast cancer cells (MCF-7). Materials and Methods: Barberry and cornelian cherry fruits were converted into acetone extract. Total phenolic substance amounts of the extracts were determined with Folin-Ciocalteu reagent, determination of total flavonoid substance amount was determined by spectrophotometric method, antioxidant capacity was determined by DPPH Radical Scavenging Power test and Cu (II) ion reducing antioxidant capacity methods. The viability rates of the cells treated with the extracts were determined by the XTT method, and the apoptotic role was determined by flow cytometric measurement using the Annexin-V 7-AAD method. GraphPad Prism 9.0 program was used in the statistical analysis of the data. Results: Barberry fruit extract was found to be higher than cornelian cherry fruit extracts in terms of total phenolic substance content and antioxidant capacity. Time and dilution IC50 values of barberry and cornelian cherry fruit extracts on MCF-7 cell line were found to be 1:43.47 and 1:22 dilution rates in 24 hours and IC50 1:10 and 1:21.24 in 48 hours, respectively. According to the data obtained, it was observed that barberry fruit extract decreased breast cancer cell viability and increased apoptotic activity compared to cornelian cherry fruit extract for 24 and 48 hours (p<0.001). Conclusion: This study shows that barberry and cornelian cherry fruit extracts are effective in reducing breast cancer cell growth and increasing the apoptotic activity of the cell, and barberry fruit is more effective than cornelian cherry fruit. Barberry and cornelian cherry can be used to develop therapeutic nutritional supplements in the treatment of breast cancer.
Keywords: apopitosis; apoptoz MCF-7; Bitki ekstreleri; breast cancer; Breast neoplasms; MCF-7; meme kanseri; Meme tümörleri; Plant extracts; proliferasyon; proliferation