Syrian Baath party and Arab Unity - Özdemir, Ramazan (My University, 2011)
SURİYE BAAS PARTİSİ VE ARAP BİRLİĞİ ÖZET Bu tez çalışması anti-siyonizm ve anti-emperyalizm vurgusuyla birlikte sosyalizm, milliyetçilik ve Arap birliği temelinde kurulan Baas Partisi’ni incelemektedir. Çalışmanın amacı, 1948’de İsrail’in kurulmasından 1967’deki Arap-İsrail savaşına kadar olan zaman diliminde, Filistin meselesi ve Arap Birliği fikriyle ilgili parti politikalarındaki değişiklikleri etkileyen iç ve dış dinamikler arasındaki etkileşimi analiz etmektir. Çalışmanın genelinde, Baas Partisi, Arap dünyasında Filistin Kurtuluş mücadelesini ve Arap Birliği fikrini, bu iki mesele parti çıkarlarına hizmet ettiği için, destekleyen önemli bir aktör olarak ele alınacaktır. Çalışmanın kapsadığı zaman dilimi içindeki parti politikalarını etkileyen, Filistin meselesi ve Arap Birliği üzerindeki Baasçı duruşu değiştiren mühim olaylar analiz edilecektir. Baasçı Arap Birliği fikrini etkileyen olaylar, 1948’de İsrail’in kuruluşu, 1958’de Birleşik Arap Cumhuriyeti’nin kuruluşu, 1961’de Birleşik Arap Cumhuriyeti’nin çöküşü, 1963’teki Baas devrimi ve 1963’teki Baas darbesi olarak belirtilecektir. Çalışmada, 1967 Arap-İsrail savaşı, Filistin meselesinde partinin tutumunu tamamen değiştiren olay olarak gösterilecektir. SYRIAN BAATH PARTY AND ARAB UNITY

This dissertation study will examine the Arab Baath Party which was founded on nationalism, socialism, and the Arab unity idea with an emphasis on anti-imperialism and anti-Zionism. The aim of the study is to analyze the interaction between the internal and external dynamics that affected the changes in the party policies over the idea of Arab unity and the Palestine issue from the establishment of Israel in 1948 to the Arab-Israeli war of 1967. Throughout the study, the Baath Party will be taken as an important agent in the Arab world supporting the idea of Arab unity and struggle for the salvation of Palestine due to the fact that these two issues served the party interests. During the period of time covered in the study, the significant events that influenced the party policies and changed the Baathist stance on the Arab unity and the Palestine issue will be analyzed. The events that affected the Baathist Arab unity idea will be stated as the foundation of Israel in 1948, the formation of the United Arab Republic in 1958, the dissolution of the United Arab Republic in 1961, the Baathist revolution of 1963, and the Baathist coup of 1966. In the study, the event which totally changed the position of the party on Palestine issue will be stated as the Arab-Israeli war of 1967.
Keywords: Arap Birliği; Partiler_Suriye; Uluslararası İlişkiler