Corporate risk management, derivative usage and their effects on non-financial firms: evidence from the Turkish market - Aytürk, Yusuf (My University, 2015)
KURUMSAL RİSK YÖNETİMİ, TÜREV KULLANIMI VE FİNANSAL OLMAYAN FİRMALAR ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ: TÜRK PİYASASINDAN BULGULAR Bu çalışmada türev araç kullanımı ve firma değeri arasındaki ilişkiyi finansal olmayan Türk firmaları için 2007-2013 dönemi boyunca araştırmaktayız. Bunun yanında, riskten korunma süresi, finansal kriz dönemi, kurumsal yönetim uygulamaları ve rakip firmaların riskten korunma eğiliminin riskten korunma primi üzerindeki etkilerini de incelemekteyiz. Finansal olmayan Türk firmalarında riskten korunmanın firma değeri ilişkisini araştırmak amacıyla benzersiz bir türev araç kullanımı veri seti oluşturduk. Örneklemdeki şirketlerin sadece %36,41’i yabancı para, faiz oranı ya da emtia fiyat risklerinden korunmak amacıyla finansal türevleri kullanmaktadır. Tek değişkenli analiz sonuçlarına göre türev araç kullanan firmalar için riskten korunma primi (daha yüksek firma değeri) tespit edememekteyiz. Çok değişkenli analizler kapsamında havuzlanmış en küçük, sabit etkiler panel veri, araç değişken ve sistem genelleştirilmiş moment tahmincileri ile dinamik panel veri modellerini kullanmaktayız. Çok değişkenli analiz sonuçlarına göre türev araç kullanımı ile firma değeri arasında pozitif bir ilişki tespit etmekteyiz. Sistem genelleştirilmiş moment tahmincileri ile dinamik panel veri yönteminin (içsellik sorununa karşı daha güvenilir bir yöntem) sonuçları, finansal türev araç kullanımının firma değeri üzerindeki marjinal etkisinin %19,01 ve ortalama riskten korunma priminin Türkiye’deki finansal olmayan firmalar için %0,53 olduğunu göstermektedir. Pozitif riskten korunma primi bulgumuz literatürdeki çalışmaların sonuçlarıyla tutarlıdır. Fakat riskten korunma primi (%0,53) ve riskten korunma faaliyetlerinin düzeyi (%36,41) gelişmiş ülkelerdeki bulgulara göre oldukça düşüktür. Diğer bulgularımızı şu şekilde sıralayabiliriz: (a) Riskten korunma süresinin uzun olması, riskten korunma primini azaltmaktadır. (b) Finansal kriz döneminde türev araç kullanımı firma değerini arttırmamaktadır. (c) Kurumsal yönetim yapıları güçlü firmalarda türev araç kullanımı firma değerini arttırmaktadır. (d) Sektördeki türev araç kullanım düzeyi, riskten korunma ile firma değeri arasındaki ilişkiyi etkilememektedir.

CORPORATE RISK MANAGEMENT, DERIVATIVE USAGE AND THEIR EFFECTS ON NON-FINANCIAL FIRMS: EVIDENCE FROM THE TURKISH MARKET In this study, we investigate the relationship between derivatives use and firm value for Turkish non-financial firms for the period of 2007-2013. In addition, we examine the effects of hedging maturity, the financial crisis period, corporate governance levels and proportion of hedgers in the industry on hedging premium. We constructed a unique data set of derivatives use to investigate value relevance of hedging in Turkish non-financial firms. Only 36.41% of the companies in the sample use financial derivatives to hedge their currency, interest rate or commodity price risks. According to univariate analysis results, we cannot identify hedging premium (higher firm value) for hedgers. We use pooled OLS, panel data with fixed effects, instrumental variables approach and dynamic panel data with system GMM estimators in multivariate analysis structure. According to results of multivariate analyses, we find a positive relationship between derivatives use and firm value. Results of dynamic panel data model (robust method for the endogeneity problem) show that marginal effect of derivatives use on firm value is 19.01% and average hedging premium is 0.53% for Turkish non-financial firms. Our finding of positive hedging premium is consistent with the findings of other studies in the literature. However, levels of hedging premium (0.53%) and hedging activity (36.41%) are very low compared to findings of developed countries. We can list our other findings as: (a) Longer maturity of hedging decreases level of hedging premium. (b) Derivatives use does not increase the firm value during the recent financial crisis period. (c) Derivatives use increases the firm value for better corporate governance structures. (d) The fraction of hedgers in the industry does not affect value relevance of hedging.
Keywords: Muhasebe; Risk yönetimi