Tornalama işleminde kesme parametrelerinin ve iş parçası uzunluğunun geometrik toleranslara etkilerinin incelenmesi - Turhan, Ali (My University, 2008)
TORNALAMA İŞLEMİNDE KESME PARAMETRELERİNİN VE İŞ PARÇASI UZUNLUĞUNUN GEOMETRİK TOLERANSLARA ETKİLERİNİN İNCELENMESİ Talaşlı imalat, imalat teknolojilerinde önemli bir üretim yöntemidir. Tornalama imalat yöntemi olan talaşlı imalatta sıklıkla kullanılmaktadır. Tornalama da kesme ve işleme parametreleri iyi belirlenmedir. Bu çalışmada, tornalama ile üretimi yapılan alüminyum parçanın boyutsal doğruluğu ve yüzey kalitesi analiz edilmiştir. İş parçası boyu, iş parçası çapı, talaş derinliği ve ilerleme oranının etkisi incelenmiştir. Tornalamada önemli bir gelişme parametresi olan kesme hızı bu çalışmada sabit tutulmuştur. Daha önceki çalışmaların tecrübesi ile kesme hızı göz ardı edilmiştir. Yapılan çalışmada, sonuçların ağırlıklı ve kabul edilebilir değer ve optimal olması için istatistiksel yöntem olan Taguchi metodu kullanılmıştır. Bu metot ile zaman ve maliyetten tasarruf edilmiş, deney sonuçları optimize edilmiştir. Bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki ilişki regresyon analiz yöntemiyle modellenmiştir. Sonuçlar göstermişti ki kesme kuvveti, yüzey pürüzlülüğü, silindiriklik ve titreşim işleme yönteminde minimize edilmiş ve ürün kalitesi iyileştirilmiştir
Keywords: Kesme Parametreleri; Makine Eğitimi; Tornalama