Glioblastoma üç boyutlu kültür modelinde proteazom inhibitörü carfilzomib’in temozolomid ile kombinasyonunun değerlendirilmesi - Güven, Ülkügül (My University, 2021)
Amaç: Çalışmanın amacı, ikinci jenerasyon proteazom inhibitörü Carfilzomib (CFZ) ile beyin tümörü glioblastomanın (GB) rutin tedavisinde kullanılan alkilleyici ajan olan Temozolomid (TMZ) kombinasyonunun, glioblastoma üç boyutlu kültür modelinde tümör hücreleri üzerine olan anti-tümör etkilerinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: GB hücreleri, kollajen ve hyaluronik asit modifiyeli bakteriyel selüloz yapı iskelesinin üzerine ekildi. Mikroskop altında incelemenin ardından hem CFZ hem de TMZ ilaçları için üç boyutlu kültürde IC50 dozları bulundu. Üç boyutlu kültür ortamındaki hücrelere yapılan ilaç uygulamaları sonrasında tümör hücrelerinin sitotoksisite oranları ve proteazom aktiviteleri test edildi. Ardından hücrelerde akım sitometrisi ile apoptoz tayini gerçekleştirildi. Bulgular: Çalışmamızın sonuçlarına göre, uygulanan kombinasyon tedavisinin bakteriyel selüloz ile oluşturulan yapı iskelesinde kültürlenen tümör hücre canlılıklarını önemli ölçüde baskıladığı görülmüştür. (p<0.001). GB hücrelerinde CFZ eklenen gruplarda kontrol grubuna ve rutin tedaviye göre 20S+26S proteazom aktivitelerinde anlamlı azalma gözlemlenmiştir (p<0.001). GB hücrelerinde TMZ, CFZ ve TMZ+CFZ gruplarının tümünde apoptoz oranları kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlılık göstermiştir (p<0.001). TMZ+CFZ kombinasyon grubu TMZ grubuna göre apoptoz oranında anlamlı fark oluşturmamıştır. Sonuçlar: Çalışmadan elde ettiğimiz verilerin tedavi sırasında gelişen dirence karşı kombinasyon tedavi önerisi olarak Carfilzomib’in klinikte kullanımına katkı sağlanması ve üç boyutlu kültür modellerinin kanser çalışmalarında kullanımının geliştirilmesi beklenmektedir.

Amaç: Çalışmanın amacı, ikinci jenerasyon proteazom inhibitörü Carfilzomib (CFZ) ile beyin tümörü glioblastomanın (GB) rutin tedavisinde kullanılan alkilleyici ajan olan Temozolomid (TMZ) kombinasyonunun, glioblastoma üç boyutlu kültür modelinde tümör hücreleri üzerine olan anti-tümör etkilerinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: GB hücreleri, kollajen ve hyaluronik asit modifiyeli bakteriyel selüloz yapı iskelesinin üzerine ekildi. Mikroskop altında incelemenin ardından hem CFZ hem de TMZ ilaçları için üç boyutlu kültürde IC50 dozları bulundu. Üç boyutlu kültür ortamındaki hücrelere yapılan ilaç uygulamaları sonrasında tümör hücrelerinin sitotoksisite oranları ve proteazom aktiviteleri test edildi. Ardından hücrelerde akım sitometrisi ile apoptoz tayini gerçekleştirildi. Bulgular: Çalışmamızın sonuçlarına göre, uygulanan kombinasyon tedavisinin bakteriyel selüloz ile oluşturulan yapı iskelesinde kültürlenen tümör hücre canlılıklarını önemli ölçüde baskıladığı görülmüştür. (p<0.001). GB hücrelerinde CFZ eklenen gruplarda kontrol grubuna ve rutin tedaviye göre 20S+26S proteazom aktivitelerinde anlamlı azalma gözlemlenmiştir (p<0.001). GB hücrelerinde TMZ, CFZ ve TMZ+CFZ gruplarının tümünde apoptoz oranları kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlılık göstermiştir (p<0.001). TMZ+CFZ kombinasyon grubu TMZ grubuna göre apoptoz oranında anlamlı fark oluşturmamıştır. Sonuçlar: Çalışmadan elde ettiğimiz verilerin tedavi sırasında gelişen dirence karşı kombinasyon tedavi önerisi olarak Carfilzomib’in klinikte kullanımına katkı sağlanması ve üç boyutlu kültür modellerinin kanser çalışmalarında kullanımının geliştirilmesi beklenmektedir.
Keywords: Biochemistry; Biyokimya; carfilzomib; Glioblastoma; proteazomal sistem; proteazomal sistem Glioblastoma; temozolomid; üç boyutlu hücre kültürü