Avrupa Birliği’ nde parasal bütünleşme: EURO ve Türkiye üzerindeki etkileri - Güler, İsmet (My University, 2001)
Avrupa ülkeleri, 1957 Paris Antlaşması ile başlayan siyasi entegrasyon sürecinin son aşaması olan tek para Euro'yu hayata geçirmiş bulunmaktadır. Bu parasal oluşum beraberinde birçok yönden yapılanmayı da gerekli kılmaktadır. Bu yüzden, bağımsız ülkelerarası bir kurum olarak AMB kurulmuş ve birlik dahilinde tek para politikasını yürütmeye başlamıştır. Tek paranın kabul edilmesinin kuşkusuz hem birlik için hem de üçüncü ülkeler için birçok önemli olumlu ve olumsuz sonuçları olacaktır. Euro, birlik içindeki ülkeleri işlem maliyetlerinin ve kur dönüşümünden alınan komisyonların kalkması sonucunda azalan maliyetler olarak, entegrasyon sonucunda kaynakların daha etkin kullanımının getirdiği üretim ve bunun sonucunda rekabetin ve büyümenin artması olarak etkileyebilecektir. Üçüncü ülkeler açısından bakıldığında, öncelikle Euro'nun tek tek ülke paralarından daha istikrarlı bir para olarak ortaya çıkması, üçüncü ülkelerin birlikle yaptıkları ticareti Euro ile yapmalarını sağlayacaktır. Finansal piyasaların tam entegrasyonun sağlanmasıyla Euro tahvillerin kullanımı artacak ve faiz oranlarının düşmesiyle üçüncü ülkeler birlikten daha ucuz ve daha rahat borçlanabileceklerdir. Parasal Birlik oluşumundan üçüncü devletlerin etkilenme derecesi, birlik ile olan ticari ve ekonomik ilişkilerinin yoğunluğuyla parallel bir boyut izlemektedir. Bu yüzden ticaretinin % 50'sine yakın bölümünü Avrupa ülkeleriyle tahsis ettiği gümrük birliği çerçevesinde yapan ve dış borç stoğunun % 45'i Avrupa para birimlerinden oluşan bir ülke olarak Türkiye'nin bu oluşumdan büyük ölçüde etkilenmesi beklenmektedir. Parasal Birliğin Türkiye'nin AB ile olan ticaretini ve Türkiye'ye yapılan doğrudan yabancı yatırımları arttıracağı ve Türkiye'nin dış yükümlülüklerinin payını Euro lehine geliştireceği ve Türkiye'nin birlikten daha ucuz ve daha kolay borçlanabilmesini sağlayacağı belirtilmektedir. Türkiye'nin bu etkileri kendi lehine çevirebilmesi için Maastricht kriterlerini sağlamak için uyum sürecini hızlandırması ve gerekli olan yapısal ve kurumsal düzenlemeleri başlatması gerekmektedir.

European countries introduced Euro which is the final stage of the political integration that has been initiated with Paris Agreement in 1957. New regulations are needed to be done in different respects with that monetary integration. That is why ECB was built as an international and independent institution and it began to manage the single monetary policy in the union. The introduction of Euro will have positive and negative effects both on the member countries and the third countries. Euro will affect the member countries in the ways that it will decrease the costs by eliminating the transaction costs and exhange commissions and it will increase the compatitiveness and growth as a result of the increase in the effectiveness of sources that improves the production. As Euro is introduced as a more stable currency than the individual currencies, the third countries will use Euro while making trade with the union. When the integration of financial markets are completed, the volume in the Eurobond market can increase. The increased volume in the Eureobond market with the decreased transactions costs will help the interest rates go down and will create easier access for the third countries to the funds from the union. The degree of the effectiveness of Monetary Integration upon the third countries increase in the same direction(has a straight relationship) with the magnitude of the commercial and economic relations of the third countries with the union. Because of that, Turkey as a country that makes the half of its trade with Europe by using custom union and as a country that %45 of its external debt consists of European currencies seems to be affected deeply. It is mentioned that the trade between Turkey and EU will increase and that will improve the foreign direct investments through Turkey and the rate of Euro in the external debt of Turkey will increase and so Turkey can borrow easier and cheaper from the union. In order to be affected positively, Turkey must speed up to adapt to the Maastricht criteria and start the structural and institutional arrangements.
Keywords: Avrupa Birliği; Döviz; Ekonomi; EURO; Finansman ekonomisi; Para