İmmün yetmezliği olan hastalarda antibiyotiklerin ve interferon a-2a’nın polimorf nüveli lökosit fonksiyonları üzerine etkilerinin in vitro araştırılması - Adalati, Rıza (My University, 1999)
Çalışmamızın birinci bölümünde, Kronik Böbrek Yetmezliği (KBY) olan 11 hasta ve 6 sağlıklı kişide sefodizimin 3 farklı konsantrasyonu (1, 10, 100mg/ ml), polimorf nüveli lökositler (PNL) tarafından Candida albicans blastosporlarının fagositozu ve hücre içi öldürme ( kandidasidal aktivite) üzerine olan etkisi araştırılmıştır. Çalışmamızın ikinci bölümünde Diabetes mellitus tip-l'li 10 hasta ve 10 sağlıklı kişide gentamisin ( 8 mg/ ml), vankomisin ( 8mg/ ml) ve bu antibiyotiklerin kombinasyonunun, PNL'ler tarafından C.albicans blastosporlarının fagositozu ve hücre içi öldürme üzerine olan etkisi araştırılmıştır. Çalışmamızın üçünücü bölümünde; Kronik Hepatit B(KHB)'li 13 hastada amikasin (8mg/ ml), imipenem(30mg/ ml), sefodizim (10 mg/ ml), interferon a-2a (IFNa-2a) ve antibiyotiklerin IFNa-2a ile kombinasyonlarının PNL'ler tarafından C.albicans blastosporlarının fagositozu ve hücre içi öldürme etkisi araştırılmıştır. İlaçların fagositozu ve hücre içi öldürme etkisi terapötik serum konsantrasyonlarında in vitro koşullarda incelenmiştir. KBY olan hasta PNL'lerinde sefodizim 1 ve 10 mg/ ml konsantrasyonda fagositik aktiviteyi kontrol PNL'lerine ( antibiyotik ile inkübe edilmemiş) göre anlamlı derecede artırmıştır (p<0.05). Aynı konsantrasyonda kandidasidal aktiviteyi de artırmasına karşın bu artış istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bulunmamıştır (p>0.05). Aynı antibiyotiğin 100 mg/ ml konsantrasyonu PNL'lerin fagositik aktivite ve kandidasidal aktivitesinde, kontrol PNL'lerine göre değişiklik göstermemiştir (p>0.05). Sağlıklı kişilerde sefodizimin 1, 10 ve 100mg/ ml konsantrasyonlarda, PNL'lerin fagositik ve kandidasidal aktivitesi üzerindeki etkisi kontrol PNL'lere göre farklı bulunmamıştır ( p>0.05). Gentamisin, vankomisin ve kombinasyonlarının Tip-l diyabetli hasta ve sağlıklı kişilerin PNL'lerinin fagositik ve kandidasidal aktivitesini kontrol PNL'lere göre anlamlı düzeyde değiştirmediği saptanmıştır ( p>0.05). Amikasin ve imipenem, kronik hepatit B'li hastaların PNL'lerinin fagositik ve kandidasidal aktivitelerini kontrol PNL'lere göre etkilememiştir. Sefodizim ve interferon a-2a ise fagositik aktiviteyi kontrol PNL'lere göre anlamlı derecede artırmıştır (p<0.05). Kandidasidal aktivitede ise değişiklik saptanmamıştır (p>0.05). İnterferon a-2a ile bu antibiyotiklerin kombinasyonları fagositik ve kandidasidal aktiviteyi kontrol PNL'lere göre anlamlı derecede etkilememiştir (p>0.05). Sonuç olarak çalışmamızda; sefodizim (1, 10 mg/ ml) ve interferon a-2a'nın (10 IU/ ml) terapötik serum konsantrasyonları immün sistemi zayıflamış hasta PNL'lerinin fagositik aktivitesini artırmıştır. IN VITRO EFFECT OF ANTIBIOTICS AND IFNa-2a ON POLYMORPHONUCLEAR FUNCTION ON IMMUN IMPAIRED PATIENTS.

In this study, in vitro effect of cefodizime (1, 10, 100 mg/ ml) on polymorphonuclear leukocyte (PMN) functions ( phagocytosis and intracellular killing) on Candida albicans (C. albicans) blastospors was investigated in 11 chronic renal failure patients and 6 healthy volunteers. In the second part of the study, in vitro effect of gentamycin ( 8 mg/ ml) alone and in combination on phagocytosis and intracellular killing of C. albicans blastospors was investigated. In the third part of the study the effect of amikacin (8mg/ ml), imipenem (30 mg/ ml), cefodizime (10 mg/ ml), IFNa-2a (10 IU/ ml) and their combinations with IFNa-2a on phagocytosis and intracellular killing of C.albicans blastospors was investigated. The effect of therapeutic concentrations of each drug on phagocytosis and candidicidal activity was studied. Phagocytic activity of PMNs in chronic renal failure patients was enhanced after pretreatment of PMNs with cefodizime at 1 and 10 mg/ ml concentrations ( p<0.05), candidacidal activity was enhanced a little but it was not statistically significant at same concentration (p>0.05). Cefodizime at 100 mg/ ml concentration had no effect relative to the control PMNs on phagocytosis and intracellular killing (p>0.05). In healhty volunteers, cefodizime at 1, 10 and 100mg/ ml concentrations had no effect on phagocytosis and intracellular killing of C.albicans compaired with control PMNs (p>0.05). In diabetic patients and healthy volunteers, phagocytosis and candidacidal activity was not enhanced by gentamycin, vancomycin alone and their combinations (p>0.05). In chronic hepatitis B patients, phagocytic and candidacidal activity was not affected after pretreatment of PMNs with amikacin and imipenem. Phagocytic activity was enhanced after pretreatment of PMNs with cefodizime and IFNa-2a compaired with control PMNs (p<0.05), but candidacidal activity was not affected by same drugs (p>0.05). Phagocytic and intracellular activity was not affected by combinations of IFNa-2a with antibiotics (p>0.05). In coclusion, cefodizime ( 1 and 10 mg/ ml) and IFNa-2a (10 IU/ ml) at therapeutic concentrations had stimulatory effect on immune impaired patients PMN's phagocytosis in vitro.
Keywords: Mikrobiyoloji; MİKROBİYOLOJİ