Felaket Seneleri'nde Belgrad’a yapılan zahire nakliyatı - SELÇUK, DORUKHAN (My University, 2022)
Belgrad Kalesi, Osmanlı İmparatorluğu’nun askeri denkleminde oldukça önemli bir parametre olagelmiştir. Bu önem 1683-1699 yılları arasında süren savaş döneminde daha da artmıştır. Özellikle savaş dönemlerinde bu gibi mühim kalelere dair iaşe mevzuları bir ordunun birincil öncelikleri arasındadır. Bu çalışmada, çeşitli yıllarda Belgrad Kalesi’ne imparatorluğun diğer bölgelerinden yapılan zahire nakliyatları incelenmiştir. Arşiv belgelerine dayalı veriler bu konuya dair birçok veri sunmaktadır. Bu makalede bahsedilen zahire nakliyatının kaynağı, hacmi, ürün çeşitliliği üzerinde durulmuştur. Bu sevkiyatlar karşılaştırılarak konu hakkında değerlendirmelerde bulunulmuştur.

Belgrade Fortress has been a very important parameter in the military equation of the Ottoman Empire. This importance increased even more during the war period between 1683 and 1699. Especially in times of war, subsistence issues regarding such major fortresses are among the primary priorities of an army. In this study, grain shipments from other parts of the empire to the Belgrade Fortress in various years were examined. Data based on archival documents provide a lot of data on this subject. In this article, the source, volume and product variety of the grain transportation mentioned are emphasized. These shipments were compared and evaluations were made on the subject.
Keywords: Tuna Nehri; Belgrad; Felaket Seneleri; Zahire; Nakliyat; River Danube; Belgrade; The Disaster Years; Grain; Shipment