Relationship between corporate culture and job satisfaction - Çakıryılmaz, Senem (My University, 2007)
Kurum kültürü, şirketin yapı taşıdır. Nasıl yönetildiği ve çalışanları nasıl etkilediği, araştırmaların çok önemli bir parçası haline gelmektedir. Kurum kültürünün önemi üzerinde çalışan araştırmacılar, bu konsepti daha somut olarak incelemek için kurum kültürünün şirketlerdeki olası etkilerini araştırmaktadırlar. Bu çalışma esas olarak kurum kültürü ve iş tatmini arasındaki ilişkiyi ortaya çıkarmayı amaçlamıştır. Faktör analizi sonucu, şu beş kurum kültürü faktörünü işaret etmiştir: “Müşteri ihtiyaçlarına odaklanmak için insan kaynaklarının geliştirilmesi”, “Ödül, teşvik sistemi ve kontrol sisteminde kullanılan kural ve normlar”, “Değişime karşı direnç”, “İşte uygun koşullar ve işbirliği” ve “Strateji, amaçlar ve planlar”. Bu faktörler, Kdz. Ereğli ilçesindeki bankalarda çalışan, tam sayım yöntemine göre çalışmaya katılmış 155 kişiden elde edilen verinin analiz edilmesi sonucu ortaya çıkmıştır. Bunlardan sadece üç tanesinin iş tatminini etkilediği görülmüştür. Etkileyen faktörler şöyle belirmiştir: “Ödül, teşvik sistemi ve kontrol sisteminde kullanılan kural ve normlar”- en çok etkileyen faktör, “Müşteri ihtiyaçlarına odaklanmak için insan kaynaklarının geliştirilmesi”-en çok etkileyen ikinci sıradaki faktör ve “İşte uygun koşullar ve işbirliği”-en az etkileyen faktör. Literatürde kurum kültürü boyutları ile iş tatmini arasındaki ilişkiyi araştıran çalışmaların yetersiz miktarda olduğu görülmektedir. Önceki araştırmalarda, kurum kültürü tipolojileri ve iş tatmini ile ilgili olarak farklı çalışmalar yer almaktadır. Bu çalışma mevcut literatüre, hangi kurum kültürü faktörlerinin Kdz.Ereğli ilçesindeki bankacılık sektöründe belirdiği ve bu faktörlerden hangilerinin iş tatminini etkilemekte olduğuna dair sonuçları katmaktadır. Çalışmanın, bu araştırma alanındaki boşlukları doldurmada yararlı olacağı ve ileriki çalışmalar için farklı bir bakış açısı sunacağı umulmaktadır.

Corporate culture is the building stone of a company. How it is managed and how it reflects to the employees become the vital part of the researches. Researchers who study on the importance of corporate culture are searching the possible effects of corporate culture in the companies to examine this concept more tangibly. This study mainly aimed to find out relationship between corporate culture and job satisfaction. Result of the factor analysis indicated five factors of corporate culture as: “Development of human resources to focus on customer needs”, “Reward, incentive system and rules, norms used for control system”, “Resistance to change”, “Favourable conditions at work and collaboration” and “Strategy, goals and plans”. These factors emerged by analysing the data obtained from 155 employees working in banks in the town-Kdz.Ereğli with participation to the study by full counting method. It was seen that only three of them effected job satisfaction. The effecting factors appeared as: “Reward, incentive system and rules, norms used for control system”-as the most effecting factor, “Development of human resources to focus on customer needs”-as the second most effecting factor in rank and “Favourable conditions at work and collaboration”-as the least effecting factor. In the literature, it is seen that there is lack of study searching for relationship between corporate culture dimensions and job satisfaction. In the previous researches, different studies related to typologies of corporate culture and job satisfaction took place. This study contributes to the existing literature results about which corporate culture factors appeared in the banking sector in town-Kdz.Ereğli and which of these factors effected job satisfaction. It is hoped that this study will be useful to fill the gaps related to this research area and will supply different point of view for future researches.
Keywords: İş Tatmini; Kurum Kültürü; Yönetim ve Organizasyon