Yünlü atık kumaş takviyeli kompozitler - Çalışkan, Mahir (My University, 2011)
YÜNLÜ ATIK KUMAŞ TAKVİYELİ KOMPOZİTLER Kompozit malzeme teknolojisi bugün hızla gelişmektedir ve hemen her gün piyasaya yeni ürünler sunulmaktadır. Artan talep ve üretim doğrultusunda maliyeti düşen kompozitler, klasik endüstriyel malzemelere karşı sağladığı pek çok fiziksel ve keza kimyasal avantajlar sayesinde pek çok branşta ve bilhassa hafif yapıların ve konstrüksiyonların temel malzemesi olma yolunda, geleceğin malzemesi olmaya adaydırlar. Bu amaçla, kompozit malzemelerin en basit uygulama yöntemlerinden olan el yatırma metodunda, yünlü atık kumaş kullanılarak kompozit üretilmeye çalışılmıştır. Çalışmada % 100 yünlü atık kumaş kullanılarak poliester reçine ile farklı takviye yüzdelerinde çeşitli kompozit yapılar üretilmiştir. Üretilen doğal kökenli kompozit yapıların izod darbe dayanımı, çekme dayanımı ve termal iletkenlik testleri yapılmış ve morfolojik yüzey görüntüler scanning elektron mikroskobu (SEM) yardımı ile de incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre yünlü atık kumaşın çözgü yönünde takviye malzemesi olarak kullanılması kompozit malzemenin mekanik değerlerini arttırdığı görülmüştür. Bunun yanında atkı ve çözgü sıklığının oldukça önemli seviyede çekme ve darbe test sonuçlarını olumlu yönde etkilediği ve ayrıca ağırlıkça %4 döküntü kullanılmasının kompozit malzemelerde mekanik özellikleri arttırdığı sonucuna ulaşılmıştır.

REINFORCED COMPOSITES OF WASTE WOOL FABRIC Nowadays composite materials are rapidly developing technology and almost every day new products are presented to market. Increased demand and manufacturing of composites which falling cost, against to classic industrial materials provide sorely physical and also chemical benefits in many branches and especially for lightweight structures, to be a basic material of construction, are candidates to be the material of the future. For this purpose, with the hand lay-up method which is the simplest method of composite application, by using the waste wool fabrics composites were produced. In this study, various composite constructions were produced by using 100 % waste wool fabric with polyester resin in different percentage of reinforcement. The produced composites which are made of natural fibres (wool) were tested for their Izod impact and stress-strain tests and for thermal conductivity, also their morphological surface images were studied by the help of scanning electron microscopy. According to the results, fabrics in the warp direction have shown increase in their mechanical values of the composite materials. Aditionally, weft and warp densities have an important effect on the tenacity and izod impact test results; also by using 4% of waste have shown an increase on the mechanical properties of the composite materials.
Keywords: Kompozitler; Kumaş; Tekstil