Lean six sigma methodology and an applied study - Yıldırım, Canan (My University, 2011)
YALIN ALTI SİGMA METODOLOJİSİ VE BİR UYGULAMA ÇALIŞMASI Global şirketler, dünyadaki yüksek rekabet nedeniyle, üretkenlik ve karlılıklarını artırmak için çok yönlü mücadele ile karşı karşıya gelmekteler. Dünyada son dönemde görülen ekonomik durgunluk, şirketleri üretimde verimlilik ve süreç geliştirme konularına daha fazla odaklandırmıştır. Şirketlerin iş dünyasında kalıcı olabilmeleri için işletme maliyetlerini azaltırken, yenilik ya da ürün dizaynı yaparken ve kalite geliştirirken, israfı ve proseslerindeki sapmaları da azaltmaları gerekmektedir. Yalın Altı Sigma, düşük maliyet-yüksek karlılık, verimlilik, kalite ve rekabet gücü için çözüm sağlayan yeni bir üretim yaklaşımıdır. Yalın Altı Sigma; Yalın ve Altı Sigma yaklaşımlarındaki sapmayı azaltma ve hız özelliklerinin dengeli bir kombinasyonu ve birleşimi olarak işletme yönetiminin tüm optimizasyonunun başarılabilmesini sağlamaktadır. Bu tez çalışmasının amacı, Yalın Altı Sigma Metodolojisi’nin literatür taraması ve tarihsel gelişimi hakkında bilgi vermek ve TÖAİK (Tanımla, Ölç, Analiz, İyileştir ve Kontrol) tekniğini bir elektrik firmasındaki bir ürünün teslimat süresi üzerinde uygulamasını yapmaktır. Teslimat sürecindeki hatalar; olasılıkları, şiddeti ve fark edilebilirliğine göre sınıflandırılmıştır ve hatalar üzerine daha sonra Hata Türleri ve Etkileri Analizi (HTEA) uygulanmıştır. Etkisi fazla olan hataların iyileştirilmesi için önlemler alınmıştır. Haziran, 2011 Canan YILDIRIM

LEAN SIX SIGMA METHODOLOGY AND AN APPLIED STUDY Global firms face multiple challenges of increasing productivity and profitability because of the highly competitive world. During the latest recessionary years around the world, organizations have focused all their efforts on gaining cost productivity and improving processes. They need to reduce waste and variation from their processes in order to remain in field while reducing costs from their operations, innovating or improving product design and quality. A new approach of production which provides a solution to the lower cost–higher profitability, the productivity, quality and competitiveness is Lean Six Sigma Methodology. Lean Six Sigma ensures an integrated and balanced combination of the speed and variation reduction power of both Lean and Six Sigma Approaches to achieve business management process full optimization. The aim of this thesis is to give the literature review and historical evolution of Lean Six Sigma Methodology and apply DMAIC (Define, Measure, Analysis, Improvement, and Control) for decreasing the delivery time of a product in an electric company. Failure Mode and Effect Analysis (FMEA) is used for analysis of potential failure in the delivery process for classification by the severity, occurrence and detection. After the important failures are determined, the necessary improvements are taken. June, 2011 Canan YILDIRIM
Keywords: 6 Sigma (Kalite Kontrol Standardı); Endüstri Mühendisliği