1980 sonrası menkul kıymet gelirlerine yönelik vergi düzenlemeleri - İsleam Soylu, Nelian (My University, 2010)
Bu çalışmanın amacı menkul kıymet gelirlerinin vergilendirilmesi esasları ve bu gelirlere yönelik vergi kanunlarında yer alan değişikliklerin kronolojik olarak 1980’den günümüze gelişim sürecini irdelemektir. Menkul kıymet kavramı, gelirin tanımı, vergi tevkifatı kavramları açıklanarak 2008 yılında elde edilen menkul kıymet gelirlerinin vergilendirme esasları inceledikten sonra bu menkul kıymetlere ilgili düzenlemelerin gelişim süreci incelenmiştir. Sermaye Piyasası Kanununun yürürlüğe girmesi ile birlikte gelişmeye başlayan sermaye piyasasında vergi düzenlemelerinin bu piyasayı geliştirmeye yönelik teşvik unsuru taşıdığı görülmektedir. Bunun yanı sıra, vergi sistemimizin karmaşıklığı, yasaların sık sık değiştirilmesi, fazlasıyla geçici maddelere dayalı olması ve istikrarsız bir yapıya sahip olması yatırımcılar için caydırıcı bir etki yarattığı görülmüştür.

The aim of this study is to analyse the taxation principles of the revenues from the capital markets instruments and to research the evolution of tax regulations concerning securities beginning with 1980 to nowadays. After defining the securities, the concept of income and stoppage, is was explained how the personal income derived from this securities was taxed in 2008 and were investigated the changes that occured in tax laws between 1980-2008. Capital markets in Turkey started to develop with Capital Markets Act in 1981. The regulations of stock and shares had the effect of encouraging the development of this market. On the other side, was seen that the diversity of these regulation, the excess of temporary provisions and the frequency of change had a deterrent effect on investors.
Keywords: Menkul Kıymetler; Sermaye Piyasası; Vergilendirme