Kosova sineması - Krasniqi, Kremtim (My University, 2019)
KOSOVA SİNEMASIYugoslavya’da, Arnavutların çoğunlukla yaşadığı eyalet olarak Kosova, bu federasyonun diğer cumhuriyetlerle aynı haklara sahip değildi. 1968 yılı Kosova için çok önemli bir yıl olup bu dönemde Kosova'da ve Yugoslavya'nın tüm bölgelerinde daha müreffeh ve özgür bir yaşam için protesto gösterileri düzenlendi. Yugoslavya, Kosovalı Arnavutlara olan yaklaşımında bir şeyleri değiştirmek zorunda olduğumu fark etmişti. 1969 yılında, KosovaFilm kuruldu, kardeşlik- birlik ideolojisinin güçlendirilmesinde katkıda bulunduğunu, “partizan filmlerini” finanse ederek zamanın politikasının ülkenin hizmetine sunmuştur. 1981 yılı Kosova ve sineması için büyük bir tarihi dönüşüm olmuştur. Bir yandan Kosova haklının hakları ve bağımsızlığı için protesto gösterileri yapılırken, diğer yandan ise ulusal bilinci artırmak için sinema filmler çekmiştir ve bu durum 1990'lara kadar devam etmiştir.1990-2000 yıllar arasındaki dönem Kosova için kara dönem olarak biliniyor. Bu dönemi anlatan bir çok olay vardır, Sinema faaliyetlerini durdurdu, UÇK (Kosova Kurtuluş Ordusu) kuruldu, Kosova savaş dönemine girildi, NATO müdahale etti ve 2008 tarihinde ise Kosova bağımsızlığını ilan etti.Film çözümleme yöntemi olarak tarihsel eleştiri tercih edilen tezde Kosova Sineması’nda filmler kategorilendirilirken Frantz Fanon'un “Yeryüzü’nün Lanetlileri” kitabından hareketle çözümleme yapılmış olup sömürgesizleştirmeye giden üç üç aşama , asimilasyon, kaynağa dönüş ve mücadele, merkeze alınıp filmsel bir retrospektif oluşturulmuştur.

CINEMA OF KOSOVODuring the Yugoslavian leadership, Kosovo, the Albanian-majority province, did not have the same rights as other republics of this federation. 1968 was a very important year for Kosovo, during this year protests were held for a better life in Kosovo and in all parts of Yugoslavia. Yugoslavia realized that It had to change something in its approach to Kosovo’s Albanians.In 1969, KosovaFilm was founded, contributing to strengthening the ideology of brotherhood-unity, financing partisan films and putting the policy of the time at the service of the country.The year 1981 was a major historical transformation for Kosovo and its cinema. On one hand, protests were held for the rights and independence of Kosovo's population, while on the other hand, Cinema made films to raise national awareness, which continued until the 1990s. The period of 1990-2000 is known as the black period for Kosovo. There are a lot of events during this period, cinema stopped its activities, the UÇK (KLA- Kosovo Liberation Army) was established, Kosovo entered the war period, NATO intervened and the lest one Kosovo was declared as an independent state on 2008. The films shot in Kosovo were examined in three stages, leading to the decolonization of Frantz Fanon's “The Wretched of the Earth”. These three stages were identified as assimilation, return to source and struggle. The films were handled by selecting historical criticism.
Keywords: Asimilasyon; Assimilation; Bağamsız Kosova; Colonialism; Establishment of Yugoslavia; History of Kosovo; Identity; Independent Kosovo; Kimlik; Kosova; Kosova Sineması; Kosova Tarihi; Kosovo; Kosovo Cinema; Motion pictures; Mücadele; Sinema; Sömürgecilik; Strangle; Yugoslavya Kuruluşu