Sanat yapıtında tekinsizlik - İlkin, Gözde (My University, 2012)
“Sanat eylemi olarak tekinsizlik” başlığı ile açılan bu metin, bir eser metni olarak hazırlanmıştır. Gündelik hayatta tanık olunan durumların ve rastlantıların, sanat alanında dönüştürülmesi üzerinden hareket edilir; yaşamsal ve sanatsal olan arasındaki mesafe, tekinsiz kavramı çerçevesinde incelenir. Bireysel bir aidiyet sorununa işaret eden “tekinsizlik” karşılaşılan bir durumla açığa çıkar; mekan, zaman ve durumlar arasında zihinsel bir göç sürecine sebep olur. Metnin kurgusu, “ora” ve “bura” olarak işaretlenen aidiyet alanları aracılığıyla oluşturulur: Tekinsiz kavramının, içinde barındırdığı anlam çoklukları arasındaki harekete referans veren bir yöntem izlenir. Metnin oluşturulma sürecinin takibine olanak veren eserin nesnesi, çalışma süresince dönüştürülen, bilindik bir sınıflandırma sistemine müdahale ile gerçekleştirilmiştir. Tekinsiz kavramına referans veren bölümlere dahil edilen sanatçılar; dönemlerine ait tanıklıkları, üretim biçimleri ve yapıtları ile eser metnin kurgusunu yönlendirirler. Birbirine paralel işleyen üretim ve araştırma, Türkiye`de 1970-2011 yılları arasına faaliyet gösteren bazı sanatçıların yapıtları aracılığıyla, yaşanan yerin toplumsal ve sosyolojik sürecinin bir profilini çizer. Sanatçılar ürettikleri yerde dolaşma, biriktirme, kaydetme ve sonrasında eksiltme ve yeniden sınıflandırma gibi farklı yöntemler kullanırlar. Bu çalışmada sanatsal üretim biçimlerinin, gündelik hayattaki evcilleştirilmiş aksaklıkları ve alışkanlıkları kesintiye uğratma süreçleri irdelenir. Süreç, tekinsiz kavramına referans veren bir sınıflandırma sistemine ve kişisel çalışma yöntemlerine işaret eden bir eser ile tamamlanır.

This text entitled as “-Uncanny- as an Art Action” has been prepared as written proposal of work of art. The departure point, which is Witnessed Aspects of Daily life and derived circumstances, are regenerated in the field of art. The distance between life-day and art is analyzed in the frame of the concept “Uncanny”. What is uncanny occurs when the individual is faced with an aspect that points her/ his problems on belonging/ s. This causes to the mental immigration between space, aspects, and time. In the structure, belonging areas which are signed as “Over There” and Over Here” construct the essential part of the text: The method gives way to shifts between dualities and multiplicities. The work, which assists the process of writing the text, is prepared from the reconstruction and transformation of familiar categorization technique. The artists are part of the sections referring the concept “Uncanny”. With their productions, their ways of doing and them being the witness of their time, they make the orientation of the text. Social and political period between 1970 and 2011 in Turkey is given by reading the Works and researches of the selected artists. Those artists had used the methods of collecting, travelling, recording, recollecting and to lessen the piles of items and words. In this work artistic production in cutting the way of the domestication of faults and habits is mainly emphasized on. This process of the work is identified as signed in system referring to the concept “uncanny” with an ordinary classification.
Keywords: Resim