Political socialization of children during the Hamidian era: the periodical, çocuklara rehber - Özbey, Canan (My University, 2014)
II. ABDÜLHAMİD DÖNEMİNDE ÇOCUĞUN SİYASAL TOPLUMSALLAŞMASI: ÇOCUKLARA REHBER DERGİSİ Bu tez çalışması II. Abdülhamid rejiminin son dönemlerinde çocuğun siyasal toplumsallaştırılmasını konu almaktadır. Bunun için, Batı’daki çocukluk kavramının kısa bir tarihçesi ele alındıktan sonra, çocuğun içinde şekillendiği toplumun oluşumu toplumsal inşacılık perspektifinden incelenmiştir. Bu tezin amacı, II. Abdülhamid döneminde, 1897-1900 yılları arasında yayımlanmış olan Çocuklara Rehber isimli çocuk derginin tamamının analizi yapılarak, dergide karşılaşılabilecek muhtemel siyasal toplumsallaşma ve endoktrinasyon örneklerinin ortaya çıkarılmasıdır. İnceleme, II. Abdülhamid saltanatının geç döneminin ilgili tarihsel atmosferine de kısaca bakılarak ve dönemin ideolojileri göz önünde bulundurularak yapıldı. Bu bağlamda, Çocuklara Rehber dergisinin incelenmesi sonucu, derginin söyleminin Abdülhamid rejimi ideolojileriyle ne derece örtüştüğü tespit edilmeye çalışıldı. ocuk, Çocukluk, II. Abdülhamid, II Abdülhamid Dönemi, Osmanlı İmparatorluğu, İnşacılık, Siyasal Toplumsallaşma, Endoktrinasyon, Süreli Yayın, Çocuk Dergileri, Çocuklara Rehber Dergisi

POLITICAL SOCIALIZATION OF CHILDREN DURING THE HAMIDIAN ERA: THE PERIODICAL, ÇOCUKLARA REHBER This thesis examinesthe political socialisation of the children in the late Hamidian Era. After being chased the brief history of the concept of childhood in the West, it argues in a nutshell the formation of the society in which the concept of childhoodwas constituted, discussing the subject in the constructionist framework. The aim of this thesis is toreveal the potential examples of socialization and indoctrination of children in the late Ottoman Empire, through the complete analysis of the periodical for children, Çocuklara Rehber, published between1897-1900, during the Hamidian Era. The examination was handled considering the ideologies of the late Hamidian Regime, especially on raising generations, with a brief look to the relevant historical athmosphere of the period. In that vein an inspection was made on the periodical, Çocuklara Rehber, whether it was overlapping with the ideologies of the Hamidian Regime. ldhood, Abdülhamid II, Hamidian Era, Ottoman Empire, Constructionism, Political Socialization, Indoctrination, Periodical, Periodical for Children, The Periodical Çocuklara Rehbe
Keywords: Abülhamid II; Osmanlı İmparatorluğu