İnsan kaynakları yönetiminde performansa dayalı ücret ve İstanbul Ulaşım A.Ş. örneği - Bayraktaroğlu, Seracettin (My University, 2006)
Dünya ekonomisinde küreselleşme, liberalleşme ve bilgi teknolojisinin yaygınlaşması ile hızla değişen pazar şartları, rekabetin de hızla artmasına neden olmaktadır. Bunun sonucu olarak da bilgi teknolojisini yoğun bir şekilde üretim sürecinde kullanan firmalar işgücünü yeniden yapılandırma arayışına girmişlerdir. Bundan dolayı insan kaynakları yönetiminin gelişimi bu şartlara yönelik bir tepki olarak doğmuştur. Personel yönetiminden pek çok açıdan farklı olan insan kaynakları yönetiminin en önemli unsuru performans ve performansa dayalı ücretlendirme sistemlerini benimsenmesidir. Bu sistem; işgücünün üretime katkıları, sahip oldukları vasıf ve becerileri doğrultusunda ücretlendirilmelerini sağlamaktadır. Bu tez çalışmasında İstanbul Ulaşım performansa dayalı ücret sistemi incelenmektedir. Tez esasen performansa dayalı ücret sisteminin başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için siyasi müdahalelerden ve çıkar ilişkilerinden uzak, objektif ve yansız uygulama gerektiğini iddia etmektedir.

In the world economy, market conditions that have changed with global, liberal world and to became widespread of the technology of knowledge causes increasing of competition. As a result of this, firms that mostly use technology of knowledge in producing process have begin to search new formations of workforce. Because of this, development of human resources management emerged to this conditions as reaction. The most important fact of the human resources management which is different from the personal management is adoption of performance and system of payment depends on performance. This system provide payments direction of contributions of workforce to production, abilities and qualities that is owned. In this thesis, payment system depends on performance in İstanbul Ulaşım is studied. In order to be applied payment system depends on performance successfully, to keep away from political intervention, oppurtunism and to be objective and neutral is the necessity. Thesis actually claim this subject. Performance Evaluation, Performance Management System, Career Development, Human Resources Management.
Keywords: İnsan Kaynakları Yönetimi; Performans Değerlendirme; Ücret Yönetimi