Ters yüz sınıf uygulamaları ile yapılan cebir öğretimi sürecinde ilişkilendirme ve akıl yürütme becerilerinin gelişimi - Yücel Coşgun, Çisem (My University, 2024)
Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte, özellikle salgın süreci sonrasında, öğrenciler eğitimde teknoloji kullanımına oldukça fazla maruz kalmışlar ve öğrencilerin teknoloji tabanlı öğretim yöntemlerini tercih etmeleri büyük ölçüde önem kazanmıştır. Bu çalışma da, ters yüz eğitim modelinin ortaokul yedinci sınıf öğrencilerinin cebirsel ifadeler ve denklemler konusunda ilişkilendirme ve akıl ürütme becerilerinin gelişimini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmaya 2023-2024 eğitim öğretim yılı içerisinde, İstanbul ili Bayrampaşa ilçesinde bulunan bir devlet okulunda öğrenim gören 15 kız ve 15 erkek olmak üzere toplam 30 öğrenci katılmıştır. Araştırma altışar kişilik beş gruptan oluşan öğrenci grubu ile küçük grup ve sınıf tartışmaları şeklinde aşamalı olarak yürütülen, 3 hafta boyunca 21 ders saati süresince uygulanmıştır. Küçük gruplar oluşturulurken, grup üyelerinin içinde düşük, orta ve yüksek başarı seviyelerinde öğrencilerin bulunmasına dikkat edilmiştir. Bu çalışma küçük grup ve sınıf tartışmaları olmak üzere aşamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada yedinci sınıf seçilme nedeni, cebirsel ifadeler ve denklemler konusunun bir bütün olarak ilk kez öğrencilere bu eğitim seviyesinde veriliyor olmasıdır. Araştırma genelinde ters yüz öğrenme modeli ve gerçekçi matematik eğitimi modeline göre tasarlanmış bir sınıf ortamında yaşantıları derinlemesine incelemek amaçlandığı için nitel araştırma yöntemleri kullanılmıştır. Bunun yanı sıra ters yüz öğrenme modeli ve gerçekçi matematik eğitimi modeline göre tasarlanmış olan öğretimin mevcut düz anlatım yöntemiyle eğitim yapılan bir sınıfta uygulama süreci de incelenmek istendiğinden ve araştırmacının kendisi de öğretmen olduğundan eylem araştırması deseni uygun görülmüştür. Araştırmada, öğrencilerle yapılan görüşmeler, grup çalışmaları ve kişisel çalışmalarda kullanılan etkinlik, uygulama ve çalışma kağıtları, süreç değerlendirme formları, dereceli puanlama ölçekleri veri toplama araçları olarak kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları, öğrencilerin ters yüz öğrenme modeline yönelik olumlu bakış açılarına sahip olduklarını göstermektedir. Ayrıca yapılan bu araştırma, ters yüz öğrenme modeli çerçevesinde tasarlanan bir öğretim yöntemi sonunda öğrencilerin, cebirsel ifadeler ve denklemler konusuna ilişkin akıl yürütme ve ilişkilendirme becerilerinin geliştiği yönünde bulgular ortaya koymuştur. Araştırma sonucunda, öğrencilerin sorumluluk alma, teknolojiyi kendi kendine öğrenebilme ve kullanabilme becerilerinde de gelişim olduğu gözlenmiştir.

Today, with the development of technology, especially after the pandemic process, students have been exposed to the use of technology in education and it has become very important for students to prefer technology-based teaching methods. In this study, it was conducted to examine the development of secondary school seventh grade students' associating and reasoning skills in algebraic expressions and equations of the flipped education model. In the 2023-2024 academic year, a total of 30 students, 15 girls and 15 boys, studying at a public school in Bayrampaşa district of Istanbul participated in the research. The research was carried out in the form of small group and class discussions with a student group consisting of five groups of six each, and was carried out for 21 lesson hours over 3 weeks. While forming small groups, attention was paid to include students with low, medium and high achievement levels in the group members. This study was carried out in stages as small group and class discussions. The reason for choosing the seventh grade in the research is that the subject of algebraic expressions and equations is given to the students as a whole for the first time at this education level. Qualitative research methods were used throughout the research, as it was aimed to examine the experiences in depth in a classroom environment designed according to the flipped classroom model and realistic mathematics education model. In addition to this, the action research design was deemed appropriate since the application process of the teaching, which was designed according to the flipped classroom model and realistic mathematics education model, in a classroom with traditional education was also wanted to be examined and the researcher himself was a teacher. In the research, the activities, practice and worksheets, process evaluation forms used in the interviews with the students, group studies and individual studies were used as data collection tools. The findings of the study show that students have positive perspectives towards the flipped education model. In addition, this research has revealed findings that students' reasoning and association skills on algebraic expressions and equations have improved as a result of a teaching method designed within the framework of the flipped classroom model. As a result of the research, it was observed that there was an improvement in the students' ability to take responsibility, learn and use technology by themselves.
Development of association and reasoning skills in the process of teaching algebra with flipped classroom practices
Keywords: Akıl Yürütme Becerisi; Algebra Teaching; Algebraic Thinking; Association Skill; Cebir Öğretimi; Cebirsel Düşünme; Flipped Learning Model; Gerçekçi Matematik Eğitimi; İlişkilendirme Becerisi; Matematik; Mathematics; Öğrenim ve öğretim (İlk); Realistic Mathematics Education; Reasoning Skill; Study and teaching (Elementary); Ters Yüz Öğrenme Modeli