Günümüz örgütlerinde işgörenleri motive eden faktörleri bulmaya ilişkin bir araştırma - Manga, Ebru (My University, 2001)
Günümüz işletmelerinde, yoğun rekabetin ve globalleşmenin etkisiyle önemli değişimler yaşanmaktadır. Bu değişimlerden örgüt (organizasyon) yapıları ve yönetim unsurları da payını almaktadır. Böylesi bir değişim ve gelişim ortamı içerisinde işletmelerin amaçlarına ulaşmada başarılı olabilmeleri için, öncelikle işgörenlerin motivasyonlarının yüksek bir düzeyde sağlanması gereklidir. Motivasyon, insanı çalışmaya sevketmek ,çalışmak için bireyi harekete geçirmek ve isteklendirmek şeklinde ifade edilebilir. Verimlilik ve başarının yöntemi motivasyon olmaktadır. Etkili bir motivasyon için işgörenlerin gereksinmelerinin anlaşılması ve potansiyellerinin işletmenin amaçlarına uygun bir şekilde kullanmalarını sağlamak gerekmektedir. İşgörenlerin motivasyonunu sağlayacak olan kişide lider yöneticidir. Lider, işgörenleri bu amaçlara ulaştıracak şekilde hareket etmeyi sağlamalıdır. Günümüzün değişen çevresel ve örgütsel koşullarına bağlı olarak ortaya çıkan etkin lider anlayışı; motive eden politika yapan ,örgütü amaçlarına ulaştıran, staretejiler oluşturan ve sorunları çözmede akılcı yaklaşımları kullanan bir anlayıştır. Tez çalışmamızda; sırasıyla motivasyonun tanımı, anlamı, süreç ve kavramlar, çeşitleri, benzer kavramlar ve teorilere değinilmiş, güç-etkileme konularıyla beraber liderlik, lider yönetici açısından motivasyon ve günümüz liderlik anlayışı incelenmiştir. Araştırma bölümünde, işgörenlerin motivasyonunu sağlayan faktörler ve etkin lider anlayışı ile ilgili olarak yapılan bir araştırma verilmiş, işgörenleri harekete geçirerek motivasyonlarını sağlayan ifadelerin neler olduğuna ilişkin hazırlanan ve cevaplandırılan anket formları istatistiki metodlarla değerlendirilerek yorumlanmıştır. Araştırmamızda, kişileri belli bir hedefe doğru harekete geçirerek motivasyonlarını sağlayan ifadelerin analizi sonrası ortaya çıkan faktörler; öğüt vererek yönlendirme, ödüllendirici yönlendirme, ekonomik yönlendirme, destekleyici yönlendirme, farklılık yaratarak yönlendirme, yüreklendirerek yönlendirme ve güven vererek yönlendirmedir. Araştırma sonucu; iş görenleri motive eden faktörlerin ortaya konulması ve anlamlı sonuçlar elde edilmesi açısından önemlidir. Kısaca motivasyon işletmeler için çok önemlidir. Lider yönetici de kişisel bir olay olan motivasyonu, motivasyon araçlarını etkin bir biçimde kullanarak işletme amaçları doğrultusunda sağlayan kişidir.

RESEARCH PAPER ON IDENTIFYING THE FACTORS OF EMPLOYEE MOTIVATION IN TODAY'S ORGANIZATIONAL ENVIRONMENT In today's modern companies, crucial developments take place in line with the intense competition and globalization. These developments also affect the administrations and pave the way for structural changes in these institutions. In such environments where rapid developments occur, in order to achieve their targets, these institutions have to motivate their employees. One can explain the term motivation as the efforts to driven employees to work. Motivation is the method of productivitiy and success. For an effective motivation, one has to know the exact requirements of the employees and let them to use their potentials in order to reach the ultimate goals of the company. The person who would motivate the employees is the administrator who has leadership capabilities. The leader should create such environments which motivate his employees to reach these goals. When one examines the factors of effective leadership created by today's environmental and organizational conditions, it is obvious that the common understanding for this leadership is the one which uses motivating policies, creating goal-seeking strategies and applying reasonable procedures to overcome the problems. In this thesis, the description of motivation, process and terms, their types, similar terms and theories, power-influence relationship, the importance of motivation for administrators and today's leadership have been discussed. In the research section, a research conducted for determining the factors that affect the motivation of employees and effective leadership has been given. Moreover, questionnaires for determining the effective statements which affect the motivation of the employees have been evaluated by statistical methods. After the examination and evaluation of the results of these questionnaires, the major expressions that motivate employees are; giving advice, rewarding orientation, economic orientation, supportive orientation, giving courage and having confidence. The result of the research is decisive from the perspective of determining the factors that provide motivation and reaching meaningful results. Bottom line is; motivation's very crutial for organizations and a leader's the person, who's capable of using means of motivation effectively, which is a personal trait, for the interest of his/ her organization.
Keywords: Işçiler; Motivasyon; Örgütler