Personal pension system in Turkey and pension fund analysis - Evranos, Furkan (My University, 2005)
Dünya sosyal güvenlik yaklaşımlarındaki değişikliklere ve çok sayıda ülkedeki yeniden yapılanmaya 1980'li yılların başından itibaren tanıklık etmektedir. Özellikle, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin sosyal güvenlik sistemlerindeki krizler, sosyal güvenlik sisteminde yeniden yapılanma ihtiyacını ve kamu sosyal güvenlik programlarının finansmanı için kamu sosyal güvenlik programlarından özel emeklilik fonlarına yönelimini gerektirmiştir. Ekim 2001'de 4632 sayılı yasa ile Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi olarak ifade edilen gönüllü ve tanımlanmış katkı payı katılım esaslı, kamu sosyal güvenlik sistemini tamamlayıcı nitelikteki mevzuat yürürlüğe konulmuştur. Bireysel Emeklilik Sistemi; bireysel tasarrufların yatırıma dönüşmesiyle emeklilik döneminde ek bir gelir yaratmasının dışında uzun dönemli kaynak yaratılması ve istihdamın arttırılmasına katkıda bulunmasıyla ekonomik kalkınmaya da destek olacaktır. Bu çalışma ile Türkiye'deki Bireysel Emeklilik Sistemi'nin uygulamaları, farklı türdeki emeklilik fonlarının analizi, fonların kuruluşlarından itibaren gösterdikleri performans ve Türkiye'deki sistem ile Latin Amerika, Doğu Avrupa ve bazı OECD ülkelerinin sistemleri ve emeklilik fonları uygulamalarının karşılaştırılması anlatılmıştır.
Keywords: Emeklilik; Sosyal Güvenlik_Türkiye