Design and manufacturing of a Turkish Tirkeş bow by composite material - Demir, Sermet (My University, 2012)
TÜRK TİRKEŞ YAYININ KOMPOZİT MALZEMELERDEN DİZAYNI VE ÜRETİMİ Yay esnekliği sayesinde oku fırlatma özelliği olan bir araçtır. Çekili olan yay kirişi serbest bırakıldıktan sonra kollarında birikmiş olan enerjiyi hızlı bir şekilde oka iletmesiyle fırlatma gerçekleşir. Türk kompozit yayı içbükey bir yaydır. İçbükey şekli Türk yaylarına kısa boylarına karşın daha fazla enerji toplamalarını sağlar. Bu özellik at üstündeki askerlere savaşlarda avantaj sağlamaktadır. Bu yüksek lisans tezinde yapılan çalışma Türk Tirkeş yayının orijinal bir replikasının modern kompozit malzemelerden dizaynı ve üretimidir. Geleneksel yaylar boynuz, sinir, ağaç ve balık yağı gibi organik malzemelerden sandviç metodu ile yapılmaktaydı. Bu metotta bir yayın üretimi iki sene kadar sürebilmektedir. Modern sentetik malzemelerin kullanımı ve yeni üretim metotları ile replikalar bir günde üretilebilecektir. Yaylarla alakalı bir başka problem ise çekili pozisyonda yayın uç kısımlarında okun dengesini bozan ve yayın kırılmasına sebep olabilen bir burkulma meydana gelmektedir. Yay yapımının uzun süresi ve zorlukları değişik malzeme ve üretim metotlarının araştırılmasını gerekli kılmıştır. Yay bir bilgisayar programında çizilmiş ve bu tasarımdan elde edilen kodlar ile CNC makinesinde işlenmiştir. Türk yayları ile ilgili herhangi bir teknik çizim olmadığı için dizayn orijinal parçalar üzerinde yapılmış müze çalışmaları ve bazı fotoğraflar ile yapılmıştır. Bu çalışma ile yayın bilgisayar simülasyonu ve çizimi elde edilmiştir. Hızlı kamera okun hareketini kaydetmek ve çıkış hızını belirlemek için kullanılmıştır. Yayın verimi hesaplanmış ve çalışmanın sonunda orijinal şekle sahip bir Türk Tirkeş yayı üretilmiştir.

DESIGN AND MANUFACTURING OF A TURKISH TIRKEŞ BOW BY COMPOSITE MATERIALS A bow is a device that projects arrows powered by its elasticity. As the bow is drawn, energy is stored in the limbs of the bow and transformed into rapid motion when the string is released, with the string transferred this force to the arrow. The Turkish composite bow is a recurved bow. This shape provides more power by its short length and gives advantage for horseman at war. The work done in this M.S. thesis is manufacturing a replica of a Turkish Tirkeş bow by composite material. Traditional bows made with organic materials which are horn, sinew, wood and organic fish glue, by sandwich method. Drying time takes up to 2 years to build one bow. By using modern synthetic materials replicas will be building more rapidly. Another problem for the bow is, when bow is draw position, at tip sections twisting occurs which affect arrow projectile. Duration and difficulties of the bow construction make it necessary to search different types of production methods and materials. In this study some different materials and practice is applied. The bow is drawn by a computer program and by this design a mold is machined on a CNC machine. Since there is no technical drawing about Turkish bow, the design is based on museum studies on original pieces and many photographs. By the help of this study a computer simulation and drawing is gained. A speed cam is used to record and determine the initial velocity of the arrow. After experiments force-draw graph of the bow and velocity-weight graph of the arrow is determined. At the end of this study an original shape Turkish Tirkeş bow is produced and its excellence is established.
Keywords: Kompozit Yayı; Makine Mühendisliği; Tasarım