Küresel finans krizinde kredi derecelendirme kuruluşlarının rolü - Efe, Arzu (My University, 2019)
Küresel finans sisteminde, yatırımlarını doğru ve güvenilir bir şekilde değerlendirmek isteyen yatırımcılar, yatırım yapmak istedikleri ülkenin politik, ekonomik, hukuki yapısını ve riskin boyutunu bilme ihtiyacı yaşamaktadırlar. Bu ihtiyaçlar sebebiyle ortaya çıkan uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları (KDK), başta ülkeler olmak üzere, şirketler, bankalar ve bazı kamu kurumları gibi birçok varlığın risk değerlendirmesini yaparak yatırımcıların, bilgi edinmesini sağlamaktadırlar. Yatırımcılar, Kredi Derecelendirme Kuruluşlarının yatırım yaptıkları varlıklar için verdikleri derecelendirme notları ile getirilerinin doğru orantılı olmasını beklemektedirler. Bu kapsamda kredi derecelendirme kuruluşlarının finansal piyasalar içindeki önemi çok büyüktür. Küresel finans krizinde, kredi derecelendirme kurumlarının rolü olduğu konusu sıkça yazılmıştır. Finansal piyasalar üzerinde bu kadar etkin olan kredi derecelendirme kuruluşlarının, iflas eden işletmelere iflas öncesi yüksek not vermeleri ve ülke krizlerini öngörememeleri bu kuruluşların güvenilirliklerinin sorgulanmasına sebep olmuştur. Bu çalışmanın amacı, başlıca kredi derecelendirme kurumlarının işleyişleri ve küresel finans krizindeki rollerini ortaya koymaktır. Yapılan değerlendirmelere göre KDK’ların finans kriz sürecinde etkin rol oynayamadıkları anlaşılmıştır. Bu açıdan KDK’ların bağımsız bir kuruluş gibi hareket ederek, finans piyasaları üzerinde daha yapıcı olmaları gerekmektedir.

In the global financial system, investors who want to evaluate their investments in a correct and reliable way need to know the policy, economic, legal structure and risk size of the country they want to invest in. The international credit rating agencies (CRA), which established due to these needs, make many risk assessments such as companies, banks and some public institutions and enable investors to reach information that they need to. In a sense that, investors tend to trust these informations and credit rating agencies thus their expectations on their returns in investment shaped by these informations. In this context, the importance of credit rating agencies in financial markets is incontrovertible. In the times of recession, the role of credit rating agencies has been discussed frequently. The fact that credit rating agencies that were so influential on financial markets, did provide high ratings to pre-bankrupcy enterprises and could not foresee the country's crisis that caused them to question their credibility. The aim of this study is to demonstrate the functioning of major credit rating agencies and their role in the global financial crisis. According to the evaluations made, it is understood that the credit rating agencies does not play an effective role in the financial crisis process. In this aspect, the credit rating agencies should act as an independent institution and be more constructive on the financial markets.
Keywords: Countries; Credit Rating Agencies; Credit ratings; Economic crisisi, Global; Ekonomik kriz, Küresel; Finansal Kriz; Kredi Derecelendirme Kuruluşları; Kredi derecelendirmesi; Risk Değerlendirmesi Financial Crisis; Risk Evaluation; Ülkeler