Zonguldak il merkezindeki hastanelerde çocuk ölüm nedenlerinin incelenmesi - (:unkn) unknown (My University, 2004)
Çocuk ölüm nedenlerinin bilinmesi sağlık hizmetlerinin planlanması açısından önemlidir. Hasta dosyaları ölüm nedenlerinin araştırılmasında önemli veri kaynaklarıdır. Zonguldak il merkezinde çocuk ölümlerinin nedenleri konusunda yapılmış bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu nedenle, Zonguldak il merkezindeki kamu hastanelerinde, 1998-2002 yıllarında gerçekleşen çocuk ölümleri nedenlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Ölüm verilerine ulaşmada hasta dosyalarından yararlanılmıştır. Araştırmanın evrenini, Zonguldak il merkezinde hizmet veren Sağlık Bakanlığı, SSK ve Üniversite’ye ait üç kamu hastanesindeki pediatri ve yenidoğan servislerinde 1998-2002 yıllarında meydana gelen ölüm vakaları oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından hazırlanan bilgi formu kullanılmıştır. 1998-2002 yıllarına ait hasta dosyaları ve protokol defterleri incelenmiş ve veriler 7-18 Nisan 2003 tarihleri arasında toplanmıştır. Toplanan veriler bilgisayar ortamında kodlanıp, yüzdelik analizlerle değerlendirilmiştir. En sık görülen ölüm nedenleri perinatal-neonatal nedenler, sepsis ve aspirasyon pnömonisi olarak bulunmuştur. Bu ölüm nedenleri doğum sonrası bakımın iyileştirilmesi ve anne eğitimi ile azaltılabilir. Araştırmada ayrıca hasta dosyalarının uygun koşullarda saklanmadığı ve ölüm nedenlerine ilişkin bilgilerin eksik olduğu tespit edilmiştir.

Knowing the causes of child death is crucial for planning health services. Patient files are important data sources for the investigation of death causes. No research on the causes of child death in the city center of Zonguldak has been found. Therefore, it was aimed to find out the causes of child deaths at the public hospitals in the city center of Zonguldak between the years of 1998-2002. Patient files were used as data sources. The population of the research was composed of deaths occurred in the pediatrics and new born wards of the Ministry of Health, Social Insurance Organization, and University hospitals, in the city center of Zonguldak, between 1998 and 2002. A data collection form prepared by the researchers was used to collect data. Patient files and registration records belong to the years of 1998-2002 were examined. Data were collected between the dates of April 7-18, 2003. Data were coded on the computer, and analyzed using percentiles. It was found that the most frequent causes of deaths were prenatal and postnatal causes, sepsis, and aspiration pneumonia. These causes of death can be decreased by improving postnatal care and educating mothers. It was also found that patient files were not kept in appropriate conditions and data related to causes of deaths were incomplete.
An investigation of the child death causes at the hospitals in the city center of Zonguldak
Keywords: Sağlık Politikaları ve Hizmetleri