Siprofloksasin ve granülosit stimüle edici faktörün polimorf nüveli lökositlerin Pseudomonas aeruginosa' ya karşı bakterisidal aktivitesine etkisi - (:unkn) unknown (My University, 1998)
Çalışmamızda, Siprofloksasin ve granülosit koloni stimule edici faktör (G-CSF)'ün polimorf nüveli lökositlerin (PM N L) Pseudomonas aeruginosa'ya. karşı bakterisidal aktivitesine etkisi araştırıldı. Sağlıklı gönüllülerden elde edilen lökositler farklı konsantrasyonlardaki G-CSF ve siprofloksasin ile 180 dakika boyunca inkübe edildi. G-CSF'nin tek başına verilmesi bir miktar bakterisidal etki göstermekle birlikte, bu etki PMNL'lerin bakterisidal aktivitesinden anlamlı bir fark göstermedi (p>0.05). inhibitor ve subinhibitör konsantrasyonlarda siprofloksasin PMNL'lerin bakterisidal aktivitesini arttırırken (p<0.05), aktivitedeki artış en fazla inhibitor konsantrasyonda siprofloksasin ve 6000 Ü/mL G-CSF kombinasyonunda gözlendi (p<O.OI). G-CSF'nin antibiyotiklerle kombine edilmesinin özellikle nötropenik ya da nötrofil fonksiyonları bozuk hastalarda tercih edilmesi, gerekli antibiyotik dozunun azaltılması ve olası toksik etkilerin önlenmesi açısından önemli olabilir. Bu etkinliğin belirlenmesinde geniş katılımlı klinik çalışmaların yürütülmesine ihtiyaç vardır.

The in vitro effect of subinhibitory and inhibitory concentrations of ciprofloxacin and G-CSF on the bactericidal activity of polymorphonuclear leukocytes (PMNL) against Pseudomonas aeruginosa was investigated. PMNL obtained from healthy volunteers were incubated with different concentrations of G-CSF and ciprofloxacin for 180 min. Although G-CSF showed certain amount of bactericidal effect, this was statistically in-significant when compared with bactericidal activity of PMNL: The minimum inhibitory concentration of ciprofloxacin as well as subinhibitory concentration enhanced the bactericidal activity of PMNL (p<0.05) and the maximal enhancement of activity was observed in combination of inhibitory concentration of ciprofloxacin and 6000 units/ml of G-CSF (p<O.OI). Clinical application of this combination could initially target infections in high risk groups, particularly neutropenic patients or patients with impaired neutrophil functions in whom one can expect to decrease antibiotic dosage and prevent likely toxic effects. Effect of such a combination in patients can be evaluated by large scale clinical trials.
Effect of ciprofloxacin and granulocyte colony stimulating factor in bactericidal activity of polymorphonuclear leukocytes against Pseudomonas aeruginosa
Keywords: Enfeksiyon Hastalıkları; Mikrobiyoloji