Bireysel emeklilik sisteminde hizmetin pazarlanması aşamasındaki dağıtım kanalları ve işleyişi - Karcı, Tolga (My University, 2004)
Şirketler ürünlerini hedef kitlelere ulaştırırken, farklı kanal alternatifleri ile karşı karşıya kalmaktadır. Her ne kadar bu alternatiflerden hangisinin veya hangilerinin kullanılacağı ile ilgili verilen karar, şirketin pazarda var olup olmamasına yol açabilecek öneme sahip olsa da, son yıllara kadar dağıtım kanalları yeterli ilgiyi görmemiştir. Bu çalışmada, hizmet pazarlaması ve dağıtım kanalı kavramından yola çıkılarak Bireysel Emeklilik Sisteminin hizmet pazarlama aşamasındaki dağıtım kanalları ve işleyişinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmamız dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde hizmet pazarlaması kavramı, çeşitleri, özellikleri, planlaması, hizmet karmasının oluşturulmasına ve yaşam sürecine ilişkin stratejiler ortaya konulmasına gayret edildi. Dağıtım kanallarının kavram olarak ortaya konulması, sınıflandırılması, belli başlı dağıtım kanalı alternatifleri açıklanmış ve daha sonra dağıtım kanallarının doğuşu ile ilgili bilgilere değinilmiştir. Ayrıca şirketlerin aracı kullanma nedenleri ve dağıtım kanalı üyeleri ayrıntılı olarak açıklanmıştır. İkinci bölümde sosyal güvenlik sistemi özel emeklilik sistemi açıklanarak Türkiye'deki özel emeklilik sisteminin işleyişi irdelenmiştir. Genel anlamda bireysel emeklilik sistemi incelenmiş ve sistemin getirdiği vergi avantajlarına değinilmiştir. Üçüncü bölümde sigortacılık sektöründe bir hizmet sektör olması sebebiyle, hizmet sektöründeki dağıtım kanalları ile satış fonksiyonu üzerinde durulmuştur. Hizmet sektöründe genel olarak hangi satış kanalının daha çok kullanıldığı ve bu satış kanalının seçiminde işletme, ürün ve müşteriler ile ilgili hususların önemli olduğu ve bu noktadan hareketle, emeklilik şirketinde en etkili satış kanalının tespit edilebileceği anlatılmaya çalışılmıştır. Dördüncü ve son bölümde ise bu temel bilgiler ışığında Türkiye'deki bireysel emeklilik sistemi aracıları ile ilgili irdelemeler yapılacaktır. Örneklerle ele alınmaya çalışılacaktır.

In transmitting their products to target audiences, companies are faced with alternative channels of distribution. Even if the decision about which of these alternatives is to be used may hold great importance for the company's existence within the market, until recent years not enough interest has been taken in distribution channels. In this paper, setting out from the concept of product marketing and distribution channels, I have aimed to identify the distribution channels and their functioning in the marketing of services stage of the Individual Retirement System. In the first section I have attempted to put forth strategies relating to the concept of marketing of services, its types, features, planning, formation of mixed services and life processes. The concept of distribution channels has been clearly put forth, their classification and major distribution channel alternatives have been explained and then information about the basis of distribution channels has been given. Also, the reasons of companies' use of intermediaries and distribution channel members have been detailed. In the second section, the social security individual retirement system has been explained and the functioning of the Private Retirement System in Turkey has been looked at. The individual retirement system has been examined in a general overview and the tax advantages it brings have been mentioned. In the third section, because the insurance sector is a services sector, the distribution channels of the services sector and its sales function has been explained. The frequently used types of sales channels and the importance of the company, product and costumers in the selection of a certain sales channel, and setting off from this point, the means of determining the most effective sales channel have been tried to be explained. In the fourth and last section, moving in the light of the above mentioned information, the individual retirement system intermediaries will be taken into perspective with related examples
Keywords: Ekonomi; Emek ekonomisi; Emekli ücretleri; Emeklilik; Pazarlama